Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

На виконанні перебуває 25 тис виконавчих проваджень про стягнення аліментів, – Олег Тимченко

На виконанні перебуває 25 тис виконавчих проваджень про стягнення аліментів, – Олег Тимченко

На сьогоднішній день ми дуже часто стикаємось з таким негативним явищем, як страждання дітей від того, що їхні батьки не хочуть виконувати своїх батьківських  обов’язків. Законодавством передбачена відповідальність осіб, які не сплачують аліменти наприклад, якщо розмір заборгованості зі сплати аліментів перевищує 3 місяці то:

• відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників; 

• майно боржника арештовується виконавцем, вилучається та реалізується; 

• виконавець звертається до суду з поданням щодо тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України.

У разі відсутності відомостей про місце перебування боржника, за поданням виконавця судом виноситься ухвала про розшук боржника

Та на жаль, така відповідальність нікого не лякає і не спонукає виконувати свої обов’язки. Тож Міністерство юстиції України постійно проводить роботу, спрямовану на вдосконалення порядку стягнення аліментів та посилення захисту прав дитини на належне утримання.

Нещодавно Депутати Верховної Ради прийняли у першому читанні розроблений Мін’юстом проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Документ запроваджує низку новацій, які посилюють відповідальність злісних неплатників, які мають заборгованість зі сплати аліментів понад 6 місяців:

позбавлення боржника права виїзду за кордон до ліквідації заборгованості;

позбавлення боржника права не надавати згоду на виїзд дитини за кордон;

позбавлення боржника права керувати автомобілем, використовувати зброю й полювати;

– 2 місяці суспільно корисних робіт для боржника, оплата за які піде на погашення боргу дитині;

ліквідовано будь-які сплати при подачі заяв у цій сфері до суду.

Злісні неплатники аліментів мають двічі подумати і зважити, чи варта економія на власній дитині тих незручностей, перед якими вони постануть після прийняття закону.

Нині у Полтавській області на виконанні перебуває 25 тис. виконавчих проваджень про стягнення аліментів, з них по 2,6 тис. виконавчих провадженнях наявна заборгованість, що перевищує суму платежів за 3 місяці. Протягом 10 місяців, за виконавчими документами про стягнення аліментів стягнуто 139 млн. грн. на користь майже 25-ти тисяч дітей.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олег Тимченко

Перейти до вмісту