Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Лише три полтавські господарства мають право експортувати мед

Лише три полтавські господарства мають право експортувати мед

До Державного реєстру затверджених експортних потужностей внесено 67 суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність із виробництва та/або зберігання меду бджолиного та мають право експортувати свою продукцію за межі України.

Найбільшу кількість господарств (11) зареєстровано у Київській області, у Дніпропетровській області – 9 суб’єктів господарювання, Кіровоградській – 7, Одеській і Рівненській – по 5, Львівській, Хмельницькій та Херсонській – по 4, Запорізькій, Полтавській і Харківській – по 3, Вінницькій, Закарпатській і Черкаській – по 2, та по одному суб’єкту господарювання зареєстровано у Донецькій, Миколаївській, Сумській областях та Києві, пише Урядовий портал.

«Український мед експортується в країни Європейського Союзу, СНД, Африки, Азії тощо. Торік наші підприємства експортували 57 тис. тонн меду, а у першому півріччі 2017 року – 37 тис. тонн», – зазначив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Він наголосив, що вимоги до харчової продукції, у тому числі меду, встановлюються законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а також наказом Мінагрополітики від 8 серпня 2012 р. №491 «Про затвердження Ветеринарно-санітарних вимог для потужностей (об’єктів) з виробництва продуктів бджільництва».

«При експорті до Європейського Союзу оператори ринку повинні виконувати вимоги базових регламентів, директив ЄС, зокрема щодо наявної системи безпечності продукції (HACCP). Для того, аби здобути право експорту, суб’єкти господарювання повинні зробити ряд кроків: оформити паспорт пасіки, отримати експлуатаційний дозвіл, затвердити свою потужність як експортну і, нарешті, провести лабораторні дослідження меду», – пояснив Володимир Лапа.

За його словами, при цьому Україна проводить державний моніторинг залишків ветеринарних препаратів і забруднювачів у живих тваринах та необроблених продуктах тваринного походження (у тому числі антибіотиків).

Перейти до вмісту