Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Комісія при Полтавській ОДА проголосувала за депопуляцію диких кабанів на території мисливських угідь Оржицького, Семенівського і Глобинського районів

Комісія при Полтавській ОДА проголосувала за депопуляцію диких кабанів на території мисливських угідь Оржицького, Семенівського і Глобинського районів

Відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Полтавській облдержадміністрації. На ньому розглянули епізоотичний стан щодо африканської чуми свиней на території Полтавської області.

– Ситуація як в цілому по Україні, так і в області складна. Статистика показує, що у приватному секторі й домогосподарствах зокрема завдяки профілактичній роботі, співпраці із засобами масової інформації ситуація врегульована. Викликає турботу дика фауна, бо перед зимою кабан мігрує. Тим паче відбувається збір кукурудзи, й тварини можуть виходити на ці території. Також маємо нещодавно зафіксовані два прикрих випадки у дикій фауні в Карлівському й Оржицькому районах. Залишається складною ситуація у межах Національного природного парку «Нижньосульський» на теренах Оржицького району, – зазначив голова комісії, заступник голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий. – Ми маємо жорстко відстоювати позицію щодо безпеки території нашої області. Потрібно максимально унеможливити переміщення диких кабанів.

Ситуація складна. 129 випадків африканської чуми свиней наразі зареєстровано загалом по Україні, із них 21 – на Полтавщині. Приватні господарства й домогосподарства області оздоровлені. Залишаються два випадки захворювання, виявлені у дикій фауні. Якщо зараз не вжити необхідних заходів, то розуміємо, яка небезпека попереду. До слова, Глобинський, Семенівський, Оржицький райони достатньо насичені свинопоголів’ям, по-перше, в домогосподарствах, а по-друге, на їхніх теренах найбільша кількість сконцентрованого свинопоголів’я приватного сектору, – поінформував заступник голови комісії, начальник головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Геннадій Пікуль. – Питання в тому, що спалах захворювання – це соціальна напруга й великі економічні збитки. Тільки за 10 місяців цього року з місцевих бюджетів було відшкодовано на компенсацію населенню за вилучених тварин один мільйон гривень.

Геннадій Пікуль запропонував провести депопуляцію дикого кабана на території мисливських угідь Оржицького, Семенівського і Глобинського районів, щоб унеможливити подальше розповсюдження африканської чуми свиней. Також він порушив питання про відкликання ліцензій на промисловий відстріл кабанів у цих трьох районах.Про це повідомили в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА.

Одноголосно присутні на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Полтавській облдержадміністрації проголосували за депопуляцію диких кабанів на території мисливських угідь всіх форм власності Глобинського, Оржицького та Семенівського районів до зняття карантину на території НПП «Нижньосульський» Оржицького району. Крім того, комісія вирішила негайно відкликати ліміти для полювання мисливських тварин (диких копитних) державного мисливського фонду в сезон полювання 2017-2018 років на території користувачів мисливських угідь вище зазначених районів, а також заборонити використання мисливських собак під час проведення заходів із депопуляції у перелічених районах.

 

Перейти до вмісту