Ви тут:
Полтавщина Сільське господарство Суспільство ТОП-новина 

За І півріччя цього року Полтавщина реалізувала молочної продукції на 14 млн доларів

За І півріччя цього року Полтавщина реалізувала молочної продукції на 14 млн доларів

Полтавська область посідає лідируючі позиції в Україні за розвитком молочного скотарства. Приклад тому – поголів’я у 272 тис. голів та річний надій у 6253 кг молока на корову. У перспективі ж треба розвивати галузь, опираючись на чітку стратегію. Про це, зокрема, говорили на сьогоднішній апаратній нараді у Полтавській ОДА.

Головна умова – якість продукції

Полтавська область посідає лідируючі позиції за розвитком молочного скотарства, говорять фахівці. Доказом тому – статистичні показники.

Маємо поголів’я ВРХ у 272 тисяч голів, що є одним з провідних показників у державі, – розповідає директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов. – Також минулоріч в області зібрали майже 429 тисяч тонн молока.

Щотижнева апаратна нарада

Лідирує область і за надоями: такий показник становить 6253 кг на корову, що на півтонни більше, ніж в середньому по Україні. Загалом, за словами посадовця, лише у І півріччі область реалізувала молочної продукції на 14 млн доларів.

У перспективі маємо залучати громаду до створення ферм сімейного типу, – переконаний Сергій Фролов. – Також мусимо надавати аграріям державну підтримку та допомогу.

Віктор Кордубан

Аби галузь молочного скотарства дійсно була розвиненою, необхідно орієнтуватись на світові вимоги до якості та досвід провідних країн, – додає керівник одного з відомих агропідприємств Полтавщини Віктор Кордубан. – Та й культуру споживання молочних продуктів у нашій державі варто підвищувати.

Головна умова розвитку згаданої галузі – якість продукції, переконаний голова Полтавської ОДА.

Молочні продукти ми постачаємо і до навчальних закладів, і до будинків для літніх, – підкреслив Валерій Головко. – Тому повинні суворо контролювати якість продукції. До того ж, мати чітку стратегію розвитку галузі на кілька років вперед.

Місцевим підприємцям – державне сприяння у веденні бізнесу

Говорили на засіданні й про програму підтримки малого та середнього бізнесу, нещодавно започатковану «Ощадбанком». Така, зокрема, вже активно впроваджується на Вінниччині.

В її межах підприємці можуть отримувати відшкодування за податки, сплачені до місцевих бюджетів. Крім того, бізнесмени можуть брати участь у партнерських програмах від великого бізнесу, навчанні тощо.

Аби ж запровадити програму на теренах Полтавщини, необхідно провести консультації за участю всіх причетних сторін.

Валерій Головко

Я дав доручення створити робочу групу, до якої ввійдуть представники фінансової установи, Департаменту економрозвитку, – говорить голова Полтавської ОДА. – Коли напрацюють «дорожню карту» впровадження, проведемо розширене засідання за участю голів міст та ОТГ, щоб визначити, як впроваджувати програму.

Нотаріуси повинні нести відповідальність за участь у рейдерських схемах

Ще одним питання порядку денного апаратної наради стала доповідь про роботу аграрного антирейдерського штабу.

Станом на 30 жовтня на адресу штабу надійшло 18 звернень та 23 дзвінки, – доповів начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олег Тимченко. – Найбільш гостро постало питання роботи агрофірми «Оржицька», яку певні особи намагалися рейдерським шляхом захопити.

Вказану фірму, говорить доповідач, намагалися перереєструвати на інших осіб, усунувши чинне керівництво. Спільними зусиллями пробу попередили. Проте, звернення продемонструвало: деякі нотаріуси, котрі працюють в області, готові брати в роботу сумнівні документи на право власності.

Бачимо, що представники нотаріату нехтують ліцензіями, беручи участь у сумнівних угодах, – відзначає Валерій Головко. – Тому прошу колег з Управління юстиції активніше перевіряти місцевих нотаріусів. Адже, в разі доведення участі у сумнівних оборудках, такі фахівці мають нести як адміністративну, так і карну відповідальність.

Перейти до вмісту