Ви тут:
PROвсе 

Які продукти зупинять старість в холодну пору: поради дієтолога

Які продукти зупинять старість в холодну пору: поради дієтолога

Старість можна прискорити не правильним харчуванням і способом життя взагалі – щоденні недосипання, постійні переживання, малорухливий спосіб життя тощо.

Чим холодніше надворі, тим значно менше рухаємось, більше жуємо, причому більше солодощів та нездорових жирів. Від такого харчового садизму страждає все тіло, печінка безмовно збільшується в розмірах, підшлункова залоза працює на виснаження, дружня кишечна мікрофлора масово вимирає, відкриваючи шлях вірусам та токсинам в організм.

Відомий дієтолог Оксана Скиталінська радить пильніше придивитись до свого раціону харчування восени та взимку. Вона радить звернути увагу на пребіотики та продукти, які підтримують корисну для нас мікрофлору.
У вашому щоденному раціоні повинні бути присутні хоча би три із продуктів із списку:

– напій цикорію;
– рисові висівки;
– цибуля;
– часник;
– квасоля;
– горох;
– артишок;
– банани;
– морська риба (оселедець, скумбрія, лосось);
– чорна смородина;
– морква сира;
– жовток яйця.

У холодну пору року краще зменшити кількість вживаного цукру та смаженої їжі. Цукор і шкідливі жири нищать корисні мікроорганізми і роблять організм беззахисним перед інфекціями.

Також дієтолог радить відвідувати сауну (хоча б раз в тиждень), займатися спортом (ходіння, присідання, розтяжка тощо) та повноцінно висипатись.

Цікаві факти про вітаміни

* Цілі овочі та накраяні – не одне й те ж. З овочевих нарізок виливається чимало соку, на них впливає сонячне світло і тепло, тому навіть в нашаткованій капусті буде менше вітамінів, аніж в цілій головці.

* На вітаміни не буває алергії. Це речовини, на яких тримається метаболізм. Алергію можуть викликати барвники, консерванти і ароматизатори з вітамінних сиропів і таблеток. Може бути й алергія на окремі продукти. Але вітаміни тут ні до чого!

* Овочі – не основне джерело вітамінів. І фрукти також. У більш-менш значних кількостях в них містяться лише вітамін С, бета-каротин, який перетворюється на вітамін А, і фолієва кислота (вона ж вітамін B9). Все інше або відсутнє взагалі або міститься в мікродозах. Більшість вітамінів ми отримуємо з каш, молочних продуктів, риби, м’яса та бобів.

* Вітамінами не можна наїстися про запас. Накопичуються тільки жиророзчинні вітаміни – А, Е, D і В12. Решта виводиться з організму дуже швидко, тож немає ніякого сенсу об’їдатися тими ж суницями чи полуницями, щоб забезпечити себе вітамінами на всю зиму. Запасатися жиророзчинними вітамінами також потрібно обережно, бо можна “долікуватися” до гіпервітамінозу з безліччю малоприємних симптомів на кшталт блювання, набряку легенів і тромбозу. А від надлишку вітаміну А можна навіть померти.

* Свіжа зелень не завжди краща від мороженої. Особливо якщо йдеться про вітамін С. Ще не встигли зірвати пучок зелені, як вітамін С починає у ній руйнуватися. Що тепліше навколо і що довше зелень потрапляє до тарілки, то більші втрати. Через дві доби при кімнатній температурі “виживає” лише 20% вітаміну С, а при миттєвому заморожуванні – майже 90%.

* При нагріванні вітаміни не руйнуються. Тільки вітамін С, і то не весь. Річ у тім, що він надзвичайно ніжний.

За матеріалами інтернет – видань.

Перейти до вмісту