Ви тут:
Суспільство Україна 

СБУ перекрила фінансування терористичної організації «ЛНР» через незаконне нарахування соцвиплат

СБУ перекрила фінансування терористичної організації «ЛНР» через незаконне нарахування соцвиплат

Співробітники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури припинили діяльність групи зловмисників, які організували канал надання незаконних пенсійних послуг мешканцям підконтрольної бойовикам території Луганської області та фінансування представників збройних угруповань ОРЛО.

Протиправну схему організував учасник НЗФ «ЛНР», який залучив до її реалізації сім’ю переселенців із Луганська, кур’єра-перевізника та ще декількох осіб. Організатор підшукував у Луганську та прилеглих населених пунктах людей пенсійного віку, примушував їх оформляти та згодом отримувати українські пенсії саме через нього.

Перевагу надавав колишнім шахтарям та іншим одержувачам високих пенсій. «Відсоток» за надані пенсійні послуги правопорушники забирали собі для так званих «невиїзних пенсіонерів»: представники НЗФ, працівники органів «влади ЛНР» тощо.

Крім того, учасники групи забезпечували пенсійними виплатами «переселенців», які не виїжджали за межі ОРЛО, та організовували нарахування пенсій померлим.

На початку жовтня 2017 року в Харкові та Попасній Луганської області оперативники СБУ провели обшуки в автомобілях та помешканнях учасників групи. Вилучено понад 60 банківських карток, що належать мешканцям неконтрольованих територій, численні копії паспортів та переселенські довідки, а також понад 100 тисяч гривень готівки. Виявлено речові докази злочинної діяльності.

На даний час слідчі дії в рамках кримінального провадження за статтями 258-3 та 258-5 Кримінального кодексу України тривають.

Перейти до вмісту