Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Про загальнонаціональний правопросвітницький проект “Я МАЮ ПРАВО!”

Про загальнонаціональний правопросвітницький проект “Я МАЮ ПРАВО!”

7 червня Міністерство юстиції спільно з USAID запустило проект «Я МАЮ ПРАВО!» з метою підвищення юридичної грамотності українців та сформувати нову правову культуру у суспільстві, що забезпечить сталий розвиток України як сучасної правової демократичної держави. Тривалість проекту становить 3 роки.

Стратегічним завданням довгострокової національної програми «Я МАЮ ПРАВО!»  є підвищення рівня знання українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад захищати свої права.

Проект виконуватиме 2 основні функції. Перша – просвітницька, адже багато українців не знають своїх прав і не знають, як скористатися тими можливостями, які гарантовані законодавством. Друга функція даного проекту – моніторинг порушених прав і реагування з боку держави на ті системні порушення, які фіксуються в центрах безоплатної правової допомоги.

Нині визначили перші 3 сфери: захист права власності, спілкування громадян із судом та корупція у вищих навчальних закладах. Це перші 3 великі блоки, в яких здійснюватиметься просвітницька робота.

Стратегія проекту на 2018-2019 роки буде оголошена наприкінці листопаду 2017 року, орієнтовно це: права громадян під час спілкування з правоохоронними органами, права споживачів, права дітей та жінок, права учасників АТО, ветеранів війни, права тимчасово переміщених осіб, права малозабезпечених, права людей з інвалідністю.

В рамках даного проекту створено антирейдерський аграрний штаб захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів:

  • на «гарячу лінію» оперативного штабу надійшло 23 дзвінки;
  • до оперативного штабу звернулося 17 громадян;
  • мобільні точки доступу до системи безоплатної правової допомоги здійснили 28 виїздів до віддалених районних центрів та селищ області.

Крім того, в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Головним територіальним управлінням юстиції у Полтавській області у вересні проведено 41 правоосвітній захід.

Також, одним із пріоритетних напрямків роботи ГТУЮ є діяльність у напрямку надання безоплатної первинної правової допомоги населенню через мережу громадських приймалень. Відповідно до затверджених графіків до роботи в громадській приймальні залучено працівників Управління державної виконавчої служби; Управління державної реєстрації; Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти; відділу з питань нотаріату; відділу з питань банкрутства; відділу судової роботи та міжнародного співробітництва; відділу персоналу; відділу організаційної роботи, документування та контролю ГТУЮ; приватних нотаріусів Полтавських  міського та районного нотаріальних округів.

Всього протягом 9 місяців 2017 року в трьох громадських приймальнях ГТУЮ громадянам надано 358 безоплатних правових консультацій. В режимі телефонної «гарячої лінії»  надано 357 консультацій.

При ГТУЮ діє 5 виїзних консультаційних пунктів по наданню безоплатної правової допомоги громадянам. Протягом 9 місяців 2017 року було здійснено 60 виїздів та надано 159 консультацій громадянам.

В.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак

Перейти до вмісту