Ви тут:
Суспільство Україна 

Коли жінкам, які достроково вийшли на пенсію у 55 років, повернуть повну пенсію

Коли жінкам, які достроково вийшли на пенсію у 55 років, повернуть повну пенсію

11 жовтня в Україні набрав чинності закон про пенсійну реформу, який змінив норми нарахування пенсійних виплат, зокрема жінкам, які достроково вийшли на пенсію у 55 років. Відтепер вони можуть отримувати повну пенсію – відмінусовувати відсотки за достроковий вихід уже не будуть.

Хто з жінок уже у жовтні отримає повну пенсію? Як проводитиметься перерахунок?

На Львівщині проживає понад 11 тисяч жінок, які достроково вийшли на пенсію у 55 років. Згідно з пенсійним законодавством, яке діяло раніше, за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу від їхньої пенсії відраховували 0,5%. Тобто, щомісяця розмір їхньої пенсії зменшувався на 12, 15 і навіть 20% ( у кожного по-різному), пише ZAXID.NET.

Закон про пенсійну реформу, який вже набрав чинності, цю норму відмінив, тобто тепер жінки, які вийшли достроково на пенсію у 55 років, можуть розраховувати на повну пенсію – відмінусовувати відсотки вже не будуть.

За словами заступниці начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Галини Левицької, у питанні перегляду пенсії жінкам, що достроково вийшли на пенсію у 55 років, є певне віддзеркалення. Скажімо, жінка вийшла на пенсію у 55 років, а мала піти у 57 років і 6 місяців, тобто вийшла достроково на 30 місяців. Коли вона досягне пенсійного віку (57 років і 6 місяців), то ще 30 місяців після цього її пенсія зменшуватиметься. А у 60 років (57 років 6 місяців +30 місяців) зменшення буде знято. Тоді її пенсію переглянуть на загальних підставах з урахуванням стажу і заробітної плати.

Частина з жінок уже досягли пенсійного віку. Тим жінкам з 1 жовтня 2017 року переглянуть пенсії і відсотки вже відмінусовувати не будуть. Для прикладу, жінка вийшла на пенсію у 55 років, а мала виходити у 56 років, тобто вийшла достроково на 12 місяців. На даний час їй виповнилося 58 років. Отже, тих 12 місяців, на які зменшувалася її пенсія після досягнення пенсійного віку, минув. Тепер вона вже отримуватиме повну пенсію.

«Я вийшла на пенсію достроково, але не у 55 років, а на 9 місяців пізніше – у 55, 9 місяців, а мала вийти у 57 років і 6 місяців. Мене цікавить, ці місяці, впродовж яких після досягнення відповідного пенсійного віку будуть ще зменшувати пенсію, рахуватимуть від дати народження чи від дати фактичного виходу на пенсію», – запитує львів’янка Ольга Голуб.

За словами Галини Левицької, від дати виходу на пенсію.

«Дана громадянка вийшла на пенсію достроково на 21 місяць. А її пенсійний вік, як стверджує, 57 років і 6 місяців. Отже, у 59 років і 3 місяці її пенсію переглянуть і відмінусовувати відсотки за достроковий вихід вже не будуть», – каже Галина Левицька.

Перейти до вмісту