Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

У Полтаві провели семінар для медпрацівників: “Профілактика суїциду: посилення захисних факторів, що вселяють надію”

У Полтаві провели семінар для медпрацівників: “Профілактика суїциду: посилення захисних факторів, що вселяють надію”

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно понад 800 тисяч людей закінчують життя самогубством. Це одна людина кожні 40 секунд. Також суїцид має хвильовий ефект, під який потрапляють навіть родичі та друзі загиблих.

Справжнім мотивом будь-якого самогубства є крик про допомогу. Саме послання «Зверніть, нарешті, увагу на те, як мені погано, допоможіть мені!» – лежить в основі суїциду, повідомляють у Департаменті охорони здоров’я.

Днями у Центрі психічного здоров’я Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф.Мальцева відбулось засідання круглого столу «Профілактика суїциду: посилення захисних факторів, що вселяють надію». У засіданні взяли участь представники Департаменту охорони здоров’я, обласного наркологічного диспансеру, лікарі-психіатри, практичні психологи, лікарі-інтерни та представники засобів масової інформації.

Під час засідання було обговорено питання щодо основних причин, факторів та мотивів, які спонукають людей до суїцидальної поведінки, а також шляхів запобігання суїциду, особливо серед дітей та підлітків.

На початку 90-х років, коли Україна стала незалежною, ця інформація стала повністю відкритою. У середині 90-х років на Полтавщині кількість суїцидів за рік коливалась від 800 до 900 осіб, з яких 85% складали чоловіки. З цих чоловіків 90% – у найбільш активний період життя від 16 до 60 років. Це ті люди, які не попадали в полу зору психіатрії, тобто цілком психічно здорові. Ризик покінчити життя самогубством особливо високий у людей, які в минулому вже скоювали такі спроби, мають генетичну схильність до психічних захворювань, алкоголізму, наркозалежності або потрапили під вплив інших людей, схильних до скоєння суїциду. Якщо людина в минулому пережила фізичне або сексуальне насильство, якщо в її родині були випадки суїциду, ймовірність накласти на себе руки у неї також підвищена.

“Цьогоріч ми маємо справу з новим масштабом проблеми суїциду, особливо серед молоді. Це пов’язано з тим, що на сайтах соціальних мереж з’явилися групи, в яких кваліфіковані психологи доводять підлітків до самогубств. Відомо, що фанати таких спільнот називають себе китами, ймовірно тому, що ці тварини асоціюються в них зі свободою. Найвідоміші з цих спільнот – «Море китов», «Синий кит», «Тихий дом». Ввирішенням питання щодо запобігання суїцидів повинні займатися і представники релігійних конфесій, а головне – повинна бути загальнодержавна програма профілактики суїцидів”, – наголосив головний позаштатний психіатр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віталій Закладний.

На питання, чи є вихід для людини, яка має схильність до самогубства, відповів лікар-психіатр, в. о. заступника головного лікаря з медичної частини Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф.Мальцева В’ячеслав Шиндер. Він зазначив, що вихід завжди є, його просто потрібно знайти, звернувшись до висококваліфікованих і досвідчених фахівців. Всесвітня організація охорони здоров`я виділяє понад 800 причин суїциду. Примітно, що про самогубство замислюються багато людей. Деякі знаходять в собі резерви жити далі, інші ж не можуть впоратися з душевними переживаннями або обставинами, що склалися. Лікар-психіатр наголосив, що важливо вчасно виявити проблему та звернутися за необхідною медичною допомогою. На сьогоднішній день обласна клінічна психіатрична лікарня ім. О.Ф.Мальцева за підтримки Департаменту охорони здоров’я надає висококваліфіковану комплексну медичну допомогу особам суїцидальної поведінки, а саме на етапах психофармакології, психотерапії та фахівцями новоствореного Центру психічного здоров’я на території лікувального закладу.

Лікар-психіатр дитячого відділення Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева Влада Тещенко підкреслила, що підлітки завжди попереджають про суїцид поведінкою або говорять прямо. Дитячий або підлітковий суїцид – це крик про допомогу, спроба знайти розуміння оточуючих, соціалізуватися, а не бажання піти з життя. Якщо дитина, стала багато часу проводити за комп’ютером, сильно нервувати, гірше вчитися – це привід стати уважнішими до неї. Не варто пускати на самоплив будь-які зміни в поведінці дитини. Кожній дитині потрібні співчуття і підтримка близьких. Життєві перешкоди дитина повинна долати разом з батьками. Підлітки повинні розуміти, що батьки їх люблять такими, які вони є, розуміють і підтримують їх. І профілактика підліткового суїциду полягає саме в увазі й турботі про дітей.

Перейти до вмісту