Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві продовжують реалізацію програми соціальної підтримки сім’ї, дітей та молоді

У Полтаві продовжують реалізацію програми соціальної підтримки сім’ї, дітей та молоді

Одним із напрямів роботи міської влади є підтримка соціально вразливих груп населення. Саме з метою оптимізації надання комплексної соціальної допомоги сім’ям, дітям та молоді, які опинились у складних життєвих обставинах, у місті діє програма соціальної підтримки сім’ї, дітей та молоді. Реалізує її Полтавський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Згідно з програмою, при Центрі діє 8 спеціалізованих формувань, кожне з яких займається відповідним напрямом роботи, повідомляють у міській раді.

Запобігання раннього сирітства, попередження відмов матерів від новонароджених дітей – один із напрямів роботи Центру. У 2017 році соціальними послугами охоплено 32 породіллі. В результаті – 29 дітей залишено у родині.

Для молоді міста спеціалісти Центру провели 88 тренінгів на тему «Бажані діти в бажаний час», які відвідали понд 2200 Загалом тренінгом охоплено 2265 учнів та студентів.

Ще одним напрямом роботи центру є реінтеграція та соціалізація дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом минулого навчального року соціальними послугами Центру охоплено 158 дітей, які вступили на I курс до навчальних закладів І-ІV рівня акредитації.

Центр допомагає дітям в отриманні безкоштовної освіти, працевлаштуванні, оформленні майнових документів. На даний час на квартирному обліку перебуває 103 особи вищезазначеної категорії.

Особлива увага приділяється також соціальній підтримці сімей. Фахівці працюють з родинами, які знаходяться у складних життєвих обставинах і потребують допомоги.

Протягом звітного періоду Центром обстежено 607 сімей та 247 осіб, – розповіла Ольга Буднікова. – У ході роботи було виявлено 82 сім’ї та 9 осіб, що перебувають в складних життєвих обставинах. Їх взято під соціальний супровід Центру. Також, до Центру надійшло 10 повідомлень про вчинення насильства в сім ї. У ході екстреного реагування в 9 сім’ях факт насильства не підтвердився. В 1 родині було встановлено вчинення психологічного насильства по відношенню до дітей. Проводиться відповідна робота.

Важливим напрямом діяльності міського центру соцслужб є підтримка людей з особливими потребами. Близько 1000 чоловік було запрошено на соціально-мистецькі заходи, які проводилися для цієї категорії.

Протягом звітного періоду на базі Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів проведено 26 занять для молодих людей з інвалідністю з метою їх соціалізації.

Також, у 2017 році проведено 11-й фестиваль творчості людей з особливими потребами «Від серця до серця», учасниками якого стали 148 людей з особливими потребами .

Ще один напрям роботи Центру – підтримка неповнолітніх та молоді, які знаходяться в конфлікті з законом. Протягом звітного періоду фахівці відвідали 32 родини осіб, що звільняються з місць позбавлення волі. Звільненим надається допомога по відновленню документів, працевлаштуванню, поновленні в навчанні й інших аспектів соціалізації.

Також, фахівці провели роботу з 13 неповнолітніми, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та їх родинами. Вони перебувають під соціальним супроводом Центру, з метою недопущення рецидиву злочину. Соціальною підтримкою охоплено 31 особу молодіжного віку, яких засуджено умовно.

Окрім цього, при Центрі працює Служба соціальної підтримки демобілізованих військовослужбовців, які проходили службу в АТО:

За весь період демобілізації до Полтави із зони АТО повернулося 605 осіб, – повідомила Ольга Буднікова. – З ними соціальні працівники Центру проводять зустрічі, з’ясовують потреби, надають консультації, первинну психологічну допомогу.

У місті на цей час зареєстровано 59 членів сімей загиблих учасників АТО.

Одним з першочергових питань соціальної підтримки зазначених категорій є організація санаторно-курортного оздоровлення, на що в 2017 році з міського бюджету виділено 300 тисяч гривень. З обласного бюджету на оздоровлення членів сімей загиблих – 278 тисяч гривень.

Протягом звітного періоду заяви на отримання путівок подали 68 демобілізованих та членів їх сімей, 7 членів сімей загиблих.

Опікується Центр і внутрішньо переміщеними особами з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО:

– На цей час до м. Полтави прибуло 9046 осіб, з них 1528 дитини, які охоплені соціальною підтримкою, – повідомила директор центру соцслужб. – Зокрема, за звітний період Центром надано 347 індивідуальних консультацій 102 особам.

Завданням соціальної служби по роботі з молоддю є формування національної свідомості, сприяння розвитку творчих здібностей, пропаганда здорового способу життя. Стали відомими та популярними серед молоді міста такі заходи Центру, як виставка «Освіта», конкурс краси і талантів «Пара Бест», робота «Школи волонтерів», конкурс «Волонтер року», великі соціальні акції .

Спеціалісти Центру разом з членами громадських організацій проводять системну профілактичну роботу в навчальних закладах міста з метою популяризації здорового способу життя, профілактики насильства та правопорушень. Так, за рік такою роботою охоплено 4895 учнів та студентів міста.

Соціальна робота неможлива без застосування засобів мистецтва і культури, саме тому Центром проводиться велика кількість свят для дітей пільгових категорій. За звітний період на свої заходи ми запросили близько 8000 дітей-сиріт, дітей воїнів АТО, дітей з сімей внутрішньо переміщених осіб, інвалідів.

На даний час реалізація соціальної політики має певні труднощі через прогалини в законодавстві, яке відстає від потреб часу. Однак розширення повноважень органів місцевого самоврядування дає можливість оперативно приймати рішення, які дають змогу забезпечувати соціальні гарантії мешканців міста та надавати соціальні послуги вчасно і в повному обсязі.

Перейти до вмісту