Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Стан регіональної системи оповіщення забезпечує виконання покладених завдань, але потребує модернізації

Стан регіональної системи оповіщення забезпечує виконання покладених завдань, але потребує модернізації

За підсумками комплексної річної технічної перевірки готовності до дій за призначенням, стан регіональної системи оповіщення визнали таким, що забезпечує виконання покладених завдань. Але, разом з цим апаратура системи оповіщення, яка побудована ще в 80-х роках, вже багаторазово відпрацювала свій ресурс, потребує значних зусиль технічного персоналу для підтримання її в працездатному стані. Про це, під час сьогоднішньої апаратної наради у голови Полтавської ОДА, повідомив начальник управління з питань цивільного захисту ОДА Віктор Стеблянко.

Для проведення обслуговування залучається 31 фахівець підприємств електрозв’язку в містах та районах області. Цілодобовий режим роботи апаратури викликає великий обсяг витрат електричної енергії, весь комплекс апаратури в області споживає 9973 кВт/г за місяць. Загальна орендна площа, яку займає апаратура оповіщення в Укртелекомі, становить більше 100 кв м. Тобто, утримання діючої системи оповіщення потребує значних матеріальних витрат.

Окрім проблем з утриманням системи оповіщення є інші фактори, які ускладнюють забезпечення готовності системи оповіщення до використання за призначенням. Насамперед, існуючі системи оповіщення все більше відстають від сучасних технологій, що використовуються в сфері телекомунікацій. Процеси оптимізації, що відбуваються в підприємствах електрозв’язку, скорочення чисельності персоналу, чергових змін значно ускладнюють проведення технічного обслуговування апаратури оповіщення, контролю за проходженням сигналів і повідомлень цивільного захисту.

— Ці обставини диктують об’єктивну необхідність здійснення реконструкції системи оповіщення області та модернізації окремих її складових частин. Окрім того, відбулись і відбуваються зміни в чинному законодавстві, яким в тому числі визначаються основні засади у сфері організації оповіщення ЦЗ, — говорить Віктор Стеблянко

Насамперед, потрібно підкреслити появу та визначення нового класу систем оповіщення, а саме: місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення «Сигнал – М». Такі системи повинні бути створені у районах, містах, громадах.Якщо існуюча система оповіщення є державною власністю, апаратура системи оповіщення є власністю ОДА, тому її утримання та технічне обслуговування, в тому числі в містах та районах області нею іздійснюється. З введенням у дію сучасної апаратури оповіщення та створення систем «Сигнал – М» їх утримання, реконструкція та забезпечення постійної готовності до дій за призначенням покладатиметься на місцеві органи виконавчої влади, в тому числі на міські та сільські громади.Досвід експлуатації сервісу розсилки СМС оперативним черговим ЦЗ області з 2015 року підтверджує доцільність його використання як однієї із складових систем оповіщення.

— Побудова сучасних систем оповіщення на даний час розпочата не в громадах, навіть тих, що беруть участь у реалізації Пілотного проекту зі створення системи оперативного управління місцевою ланкою єдиної державної системи цивільного захисту (Шишацька та Білоцерківська громади), а в потужних підприємствах області, наприклад – Єристівський ГЗК, де така система вже на стадії вводу в експлуатацію, — зазначив начальник управління.

Що ж стосується побудови територіальної системи оповіщення як верхньої ланки системи оповіщення області, то питання її створення та відповідного фінансування розглянуто на сесії обласної ради, необхідні кошти затверджені. Вже в цьому році провели проектні роботи, придбали необхідне обладнання та розпочали її побудову.

Реконструкція систем оповіщення області – тривалий процес, який потребує значних зусиль місцевих органів влади та відповідного фінансування. Тому впродовж побудови нових систем оповіщення та поступового переходу на них із застарілої системи об’єктивно паралельно існуватимуть дві системи оповіщення, або окремі їх елементи. Тому важливо також забезпечити готовність до застосування за призначенням діючої системи , її своєчасне технічне обслуговування, контроль за працездатністю її місцевих ланок з боку місцевих органів влади.




Перейти до вмісту