Ви тут:
Суспільство Україна 

Рейтинг діяльності 88 депутатів-мажоритарників впродовж шостої сесії Верховної Ради

Рейтинг діяльності 88 депутатів-мажоритарників впродовж шостої сесії Верховної Ради

 Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, з яким багажем успіхів та досягнень підходять народні обранці до нового політичного сезону і наскільки добре вони виконали своє «домашнє завдання» за підсумками попередньої сесії. Починаючи з лютого 2017 року ми прискіпливо та уважно досліджували діяльність 88-ми народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах (у 2015 році нашому моніторингу підлягали 36 депутатів, в 2016 році – 105) за двома ключовими критеріями: 1) законотворча робота в парламенті; 2) активність у виборчому окрузі. На основі вимірювання 24 показників роботи депутата складалися щомісячні рейтинги активності народних обранців, з результатами яких можна ознайомитися на нашому веб-порталі  rada.oporaua.org. Узагальнивши зібрані громадськими консультантами ОПОРИ за останні 6 місяців дані, ми пропонуємо до вашої  уваги зведений рейтинг активності 88-ми народних депутатів за підсумками 6-ї сесії Верховної Ради, яка тривала  з лютого  по  липень 2017 року. Нагадаємо, що оцінювання здійснюється за 100-бальною шкалою, де 100 балів отримує депутат з найкращими сукупними показниками. Переглянути найбільш цікаву інформацію з рейтингу можна також у форматі лонгріду. 

Отже, лідерами піврічного рейтингу ОПОРИ стали депутат  з Хмельниччини Роман Мацола (фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА”) з показником 100 балів, Максим Бурбак з Чернівецької області (фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ”) з показником 93 бали і Андрій Шинькович з Хмельницької області (фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА”) з показником 92 бали.

Так, Роман Мацола отримав найвищий бал за діяльність у виборчому окрузі, зокрема через найбільшу кількість проведених прийомів (61) та активну участь в роботі місцевих органів влади і публічних заходах. Також він зайняв другу позицію за показником законодавчої роботи. Андрій Шинькович був найактивнішим за показниками законодавчої роботи, що зумовлено дисциплінованою участю в пленарних засіданнях, найбільшою кількістю зареєстрованих законопроектів (52) і поданих запитів (26). Однак він зайняв 7 місце рейтингу за рівнем активності у виборчому окрузі. Максим Бурбак отримав третю позицію за показником законодавчої діяльності і четверту за критерієм роботи в окрузі. Серед іншого, це зумовлено його активною участю в пленарних засіданнях, зокрема найбільшою кількістю сутнісних виступів у стінах парламенту (89 разів), розгалуженою мережею приймалень та кількістю особисто проведених прийомів (25).

Натомість найнижчі позиції в узагальненому рейтингу зайняли депутати з Дніпропетровської області – позафракційні Дмитро Ярош (11 балів), Андрій Денисенко (25 балів) і представник фракції ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” Вадим Нестеренко (22 бали). Позафракційний Костянтин Жеваго з Полтавщини також отримав безпрецедентно низькі 22 бали.

Так, депутат Дмитро Ярош протягом півроку послідовно ігнорував роботу парламенту, він пропустив 63 з 65 пленарних засідань, не брав участі в жодному засіданні профільного комітету, долучився до розробки лише 1 законопроекту, не подав жодного запиту за 6 місяців і не звітував перед виборцями. Однак за показниками роботи в окрузі депутат отримав 53 позицію з 88-ми. Найгірше ж працював у виборчому окрузі Леонід Клімов з Одеської області  (група “Партія “Відродження”), який зайняв останню позицію рейтингу за цим показником. Костянтин Жеваго пропустив 56 з 65 засідань Верховної Ради, тричі відвідав засідання профільного комітету, долучився до розробки одного законопроекту, не подав жодного запиту і ні разу не виступав на засіданнях парламенту.

Також ми виявили депутатів, які були абсолютними аутсайдерами за конкретними показниками депутатської роботи. Так, Станіслав Березкін (група “Партія “Відродження”) жодного разу не взяв участі в роботі профільного комітету. Олександр Пресман (група “Партія “Відродження”) і позафракційний не Едуард Матвійчук зареєстрували жодного законопроекту за півроку. Депутатських запитів за цей час не подали вісім народних депутатів, окрім вже згаданих Дмитра Яроша і Костянтина Жеваго, це Леонід Клімов, Віталій Барвіненко і Володимир Мисик (усі – група “Партія “Відродження”), Михайло Поплавський та Іван Фурсін (група “Воля народу”) і Дмитро Голубов (фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА”). Взагалі не мають своїх приймалень у виборчому окрузі Леонід Клімов (Група “Партія “Відродження”), Михайло Поплавський (група “Воля народу”), Руслан Богдан (фракція “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”) і Костянтин Павлов (фракція “Опозиційний блок”).

Протягом 6-ї сесії Верховної Ради депутати, які підлягали моніторингу, у середньому зареєстрували 11 законопроектів кожен. І хоча абсолютними лідерами за цим показником є Андрій Шинькович і Роман Мацола (52 і 46 законопроектів відповідно), значна частка їхніх ініціатив подані у співавторстві. Натомість за кількістю індивідуальних законопроектів лідирують позафракційний Юрій Бублик і Сергій Каплін (фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА”). Проблем виборчих округів стосуються лише 34% розроблених депутатами законопроектів. Найбільша кількість таких ініціатив у позафракційної Ірини Констанкевич (8 з 23 проектів законів), Сергія Лабазюка з групи “Воля народу” (5 з 20 проектів закону) та Ігоря Ларіна з фракції політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” (4 з 14 проектів закону). Значно більша кількість ініційованих депутатами 6-ї сесії законопроектів відповідає змісту їх передвиборчих обіцянок – 57%. Лідерами тут є Олександр Кірш з фракції Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ”, 18 з 25 законопроектів якого стосується передвиборчої програми. А також Ірина Констанкевич, яка ініціювала 11 з 23 проектів закону, що стосуються змісту її передвиборчих декларацій.

Найбільшу кількість запитів подали позафракційний Дмитро Добродомов (27), Андрій Шинькович (26) і Роман Мацола (25). З усіх поданих депутатами протягом 6-ї сесії запитів 53% стосуються проблем виборчих округів.

Протягом останньої сесії депутати не дуже охоче користувалися своїм правом виступу на пленарних засіданнях. Рівно 50% депутатів, які підлягали моніторингу, протягом усієї сесії жодного разу не виступали в парламенті. Лідерами за кількістю сутнісних виступів є Максим Бурбак (89), Юрій Дерев`янко (37) та Іван Рибак (33).

Рекордсменами за кількістю відкритих приймалень є позафракційний Андрій Деркач (8 приймалень) та Іван Фурсін з групи “Воля народу” (7 приймалень). У середньому на кожного депутата припадає 2 відкритих приймальні. Але не всі використовують наявну мережу приймалень для проведення особистих прийомів. Так, 28% депутатів взагалі їх не здійснювали протягом 6-ї сесії. Найбільше особистих прийомів за цей час провели Роман Мацола та Анатолій Дирів – 61 і 45 відповідно.

Найактивніше участь у публічних заходах на місцевому рівні брали Іван Рибак (61 захід) та Василь Гуляєв (53 заходи). Лише 10% депутатів не проводили  жодних публічних заходів. Значно більша кількість депутатів (31%) не брала участь у роботі місцевих органів влади. Тоді як лідерами за кількістю таких заходів є Анатолій Дирів (участь в 33 заходах) та Роман Мацола (25 заходів).    

22% народних депутатів за півроку жодного разу не звітували про свою роботу перед виборцями. Найчастіше свої звіти в різній формі презентували Костянтин Іщейкін та Іван Куліченко з фракції ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА”, Ігор Гузь з фракції Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” і позафракційний Дмитро Добродомов.

Представлені нами оцінки наочно демонструють наскільки відповідально народні депутати ставилися до виконання своїх безпосередніх обов’язків (комунікація з виборцями, розробка законів, контроль за діями виконавчої влади, участь в пленарних засіданнях та комітетській роботі) протягом останніх півроку. Ми прямо не оцінювали ефективність роботи народних обранців, але виходили з припущення, що депутат, який належним чином не виконує своїх безпосередніх обов’язків, не може вважатися ефективним.    

Моніторинг здійснюється Громадянською мережею ОПОРА в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами.

Довідково: У 2017 році в 13 областях України Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів для моніторингу відбувався за критеріями пропорційного представництва всіх парламентських сил, гендерного аспекту, попередніх показників активності в окрузі.

Зведений рейтинг 88 депутатів-мажоритарників за показниками законодавчої роботи та активності у виборчих округах впродовж шостої сесії ВР:

Область Депутат Фракція Оцінка за законодавчу роботу(/100) Місце у рейтингу за законодавчу роботу Оцінка за роботу у окрузі (/100) Місце у рейтингу за роботу у окрузі Підсумкова оцінка Загальне місце у рейтингу
Хмельницька Роман Мацола Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 99,49 2 100,00 1 100 1
Чернівецька Максим Бурбак Фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” 94,63 3 87,82 4 93 2
Хмельницька Андрій Шинькович Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 100,00 1 71,79 7 92 3
Чернівецька Іван Рибак Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 80,43 21 97,44 2 86 4
Львівська Михайло Бондар Фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” 91,24 5 67,95 8 84 5
Івано-Франківська Анатолій Дирів Фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” 76,89 26 96,15 3 83 6
Волинська Ірина Констанкевич Позафракційні 89,66 7 60,26 12 81 7
Івано-Франківська Юрій Соловей Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 89,95 6 56,41 20 80 8
Чернівецька Григорій Тіміш Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 82,33 18 64,74 11 77 9
Полтавська Олег Кулініч Група “Партія “Відродження” 81,55 20 65,38 9 77 10
Миколаївська Андрій Вадатурський Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 75,53 29 78,21 5 76 11
Волинська Ігор Гузь Фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” 85,63 12 51,28 29 75 12
Хмельницька Сергій Мельник Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 83,11 16 56,41 20 75 13
Одеська Антон Кіссе Група “Партія “Відродження” 83,28 15 55,77 24 75 14
Дніпропетровська Максим Курячий Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 85,69 10 49,36 31 75 15
Харківська Олександр Кірш Фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” 91,68 4 27,56 64 72 16
Полтавська Юрій Бублик Позафракційні 84,31 13 44,23 41 72 17
Одеська Василь Гуляєв Група “Партія “Відродження” 79,54 22 53,21 26 72 18
Хмельницька Сергій Лабазюк Група “Воля народу” 77,82 24 57,05 18 72 19
Львівська Тарас Батенко Позафракційні 76,67 27 58,97 13 71 20
Полтавська Костянтин Іщейкін Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 73,39 33 65,38 9 71 21
Дніпропетровська Артур Мартовицький Фракція Політичної партії “Опозиційний блок” 70,12 46 72,44 6 71 22
Львівська Дмитро Добродомов Позафракційні 87,25 8 30,77 56 70 23
Дніпропетровська Андрій Шипко Група “Партія “Відродження” 86,72 9 29,49 59 70 24
Волинська Ігор Лапін Фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” 82,38 17 39,10 44 69 25
Харківська Анатолій Денисенко Позафракційні 85,67 11 28,21 62 68 26
Хмельницька Володимир Мельниченко Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 77,17 25 46,79 36 68 27
Дніпропетровська Яків Безбах Позафракційні 83,80 14 30,13 57 68 28
Миколаївська Олександр Лівік Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 71,27 43 58,33 16 67 29
Дніпропетровська Іван Куліченко Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 71,38 42 56,41 20 67 30
Хмельницька Олександр Герега Позафракційні 82,04 19 30,13 57 66 31
Полтавська Андрій Река Фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” 72,90 34 51,28 29 66 32
Дніпропетровська Валентин Дідич Позафракційні 69,92 49 57,69 17 66 33
Дніпропетровська Олег Кришин Фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” 69,22 50 58,97 13 66 34
Львівська Богдан Матківський Позафракційні 71,23 44 51,92 28 65 35
Дніпропетровська Тетяна Ричкова Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 72,82 35 47,44 35 65 36
Миколаївська Олександр Жолобецький Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 70,01 47 53,85 25 65 37
Івано-Франківська Юрій Дерев’янко Позафракційні 78,80 23 31,41 53 65 38
Миколаївська Борис Козир Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 75,18 30 38,46 46 64 39
Дніпропетровська Андрій Гальченко Фракція Політичної партії “Опозиційний блок” 67,04 56 56,41 20 64 40
Сумська Олег Медуниця Фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” 72,74 36 42,95 42 64 41
Сумська Олександр Сугоняко Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 65,82 60 58,97 13 64 42
Черкаська Владислав Голуб Позафракційні 69,21 51 49,36 31 63 43
Кіровоградська Костянтин Яриніч Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 67,78 54 52,56 27 63 44
Чернівецька Микола Федорук Фракція Політичної партії “НАРОДНИЙ ФРОНТ” 76,35 28 32,05 52 63 45
Сумська Владислав Бухарєв Фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” 73,76 31 37,82 47 63 46
Одеська Сергій Ківалов Фракція Політичної партії “Опозиційний блок” 69,97 48 46,15 38 63 47
Сумська Ігор Молоток Група “Воля народу” 69,12 53 46,79 36 62 48
Харківська Валерій Писаренко Група “Партія “Відродження” 72,31 38 33,33 50 61 49
Одеська Олександр Урбанський Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 63,95 64 48,72 33 59 50
Харківська Олександр Фельдман Група “Воля народу” 69,19 52 34,62 49 59 51
Івано-Франківська Віктор Шевченко Позафракційні 72,49 37 26,28 67 59 52
Миколаївська Артем Ільюк Група “Партія “Відродження” 71,66 40 26,92 66 58 53
Полтавська Сергій Каплін Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 71,84 39 24,36 71 58 54
Сумська Андрій Деркач Позафракційні 57,25 71 57,05 18 57 55
Черкаська Валентин Ничипоренко Група “Партія “Відродження” 66,29 57 35,26 48 57 56
Дніпропетровська Дмитро Шпенов Фракція Політичної партії “Опозиційний блок” 70,72 45 22,44 74 56 57
Харківська Володимир Мисик Група “Партія “Відродження” 73,41 32 12,82 81 55 58
Кіровоградська Олесь Довгий Група “Воля народу” 66,02 59 28,21 62 55 59
Одеська Геннадій Чекіта Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 64,71 61 25,64 69 53 60
Сумська Микола Лаврик Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 71,49 41 8,97 84 53 61
Дніпропетровська Олександр Дубінін Позафракційні 58,03 70 39,10 44 52 62
Одеська Олександр Пресман Група “Партія “Відродження” 53,83 73 48,72 33 52 63
Кіровоградська Анатолій Кузьменко Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 64,24 62 24,36 71 52 64
Харківська Віталій Хомутиннік Група “Партія “Відродження” 67,67 55 16,03 79 52 65
Волинська Степан Івахів Група “Воля народу” 63,22 65 25,64 69 52 66
Хмельницька Віктор Бондар Група “Партія “Відродження” 61,55 66 29,49 59 52 67
Полтавська Юрій Шаповалов Група “Партія “Відродження” 66,08 58 16,67 77 51 68
Одеська Дмитро Голубов Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 60,61 68 28,85 61 51 69
Дніпропетровська Костянтин Павлов Фракція Політичної партії “Опозиційний блок” 64,15 63 17,31 76 50 70
Харківська Дмитро Святаш Група “Партія “Відродження” 59,93 69 16,67 77 47 71
Дніпропетровська Віталій Купрій Позафракційні 60,91 67 8,97 84 45 72
Одеська Іван Фурсін Група “Воля народу” 44,84 80 44,87 40 45 73
Одеська Віталій Барвіненко Група “Партія “Відродження” 48,82 77 26,28 67 42 74
Миколаївська Аркадій Корнацький Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 40,49 82 45,51 39 42 75
Кіровоградська Станіслав Березкін Група “Партія “Відродження” 48,65 78 23,08 73 41 76
Кіровоградська Михайло Поплавський Група “Воля народу” 56,36 72 0,64 87 40 77
Черкаська Володимир Зубик Група “Партія “Відродження” 50,92 74 11,54 82 39 78
Одеська Едуард Матвійчук Позафракційні 43,05 81 27,56 64 38 79
Волинська Сергій Мартиняк Група “Воля народу” 49,30 76 11,54 82 38 80
Полтавська Руслан Богдан Фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” 50,20 75 8,97 84 38 81
Дніпропетровська Костянтин Усов Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 35,77 84 42,31 43 38 82
Черкаська Геннадій Бобов Група “Партія “Відродження” 39,74 83 32,69 51 38 83
Одеська Леонід Клімов Група “Партія “Відродження” 45,96 79 0,00 88 32 84
Дніпропетровська Андрій Денисенко Позафракційні 22,31 86 31,41 53 25 85
Дніпропетровська Вадим Нестеренко Фракція ПАРТІЇ “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА” 24,85 85 15,38 80 22 86
Полтавська Костянтин Жеваго Позафракційні 22,06 87 21,79 75 22 87
Дніпропетровська Дмитро Ярош Позафракційні 2,44 88 31,41 53 11 88
Перейти до вмісту