Ви тут:
Суспільство Україна 

Парламент має зробити 10 кроків назустріч об’єднаним громадам, – Зубко

Парламент має зробити 10 кроків назустріч об’єднаним громадам, – Зубко

Спільне завдання сьогодні і Уряду, і Верховної Ради – це зробити наступні 10 кроків в напрямку децентралізації, які з одного боку – дадуть можливість підсилити об’єднання територіальних громад, з іншого – додаткові інструменти, як земля, фінанси, створення кадрової ланки для служби в органах місцевого самоврядування саме на території громад. Про це під час брифінгу з головами ОТГ у ВРУ заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«10 децентралізаційних законів, які дають сьогодні можливість добровільного приєднання громад і їх фінансування, передачі в розпорядження землею (№7118), планування територій (№6403) – це закони, які підсилюють громади і дають їм перспективи розвитку», – зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр наголосив, що сьогодні на розгляді парламенту – законопроекти важливих реформ – пенсійної та судової, але вони, як будь-яка реформа, опускаються в громади. «Громади сьогодні очікують ці реформи, вони повинні бути спроможними, економічними і мати перспективу», – підкреслив він.

Ще один закон, який надає додатковий інструмент громадам – це землі ОТГ, які потрібно забирати у чиновників і передати в руки обраної влади, яка зможе ними розпоряджатися і нести відповідальність за їх ефективне використання.

«Тільки 20% земель знаходяться у юрисдикції громад. 92% усіх земель за межами населених пунктів у державному розпорядженні. Тільки 8% земель є комунальними і ця дійсність суперечить філософії реформи місцевого самоврядування», – зазначив Віце-прем’єр. 

Нагадаємо, сьогодні вже сформовано 648 ОТГ (+282 за 2017 р.), з яких у 201 – вибори призначено на 29 жовтня, 26 – очікують призначення виборів у ЦВК. Їхня площа становить понад 150 тис км2 (24,8% всієї території України).

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

 

Перейти до вмісту