Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині виловили невідомий вид риб

На Полтавщині виловили невідомий вид риб

Декілька екземплярів невідомого виду риб було виловлено у серпні місцевими рибалками в районі мосту через Сулу поблизу села Липове .

В результати визначення видової приналежності «незнайомців» з’ясувалось, що вони належать до виду сонячний окунь звичайний(Lepomisgibbosus). Ця знахідка є першою реєстрацією цього виду риб на території НПП «Нижньосульський», повідомляють в Оржицькій районній раді.

Царьок, абоСонячний окунь звичайний(Lepomis gibbosus)–рибародини Центрархових, рядуОкунеподібних.Розмір може досягати до 40 см, вага до 0,6 кг, в ріках України розмір не перевищує 20 см. Тіло високе, досить яскраво забарвлене. Спина зеленувато-оливкова, по боках помаранчеві плями та темні смуги, черево жовте. Тіло та голова вкрита великою кількістю зелених та червоних плям, губи блакитні, плавці жовті. Самець має «вушка» — чорні з червоною облямівкою, у самиці вони червонувато-жовті. Розповсюджений у водоймах Північної Америки   від Вашингтону і Орегону на Тихоокеанському узбережжі до Джорджії на Атлантичномуузбережжі; найпоширеніший в північно-східній частині США. Ареал охоплює терени від Нью-Брансвіка на півночі до Південної Кароліни на півдні, також в центральній частині Північної Америки, в штатах Айова Пенсильванія.

Акліматизувався в Європі та Азії, в Україні ареал охоплює пониззя річок, що впадають у Чорне море.Вважається, що був завезений до Європи акваріумістами в середині 19-го століття, в подальшому потрапив в природне середовище.

У Північній Америці зазвичай зустрічається у невеликих ставках та озерах, в Україні – в річках на невеликій глибині, у заростях водної рослинності. Влітку тримається у поверхневих шарах води.

Малорухливий. Живиться молоддю риб, ікрою, різноманітними безхребетними. Статевої зрілості досягають у 2 роки. Нерест з кінця травня до кінця липня. Самець риє на дні ямку в яку самиця відкладає ікру, плодючість — близько 1000 ікринок. Після цього самець охороняє та доглядає ікру та личинок, що з’являються. Личинки виходять через 2 доби, через 5 діб мальки починають плавати.

Промислового значення не має, вважається шкідливою рибою, оскільки знищує молодь цінних промислових риб.

Є популярним об’єктом розведення у акваріумах. Виростає до 10 см. В період нересту стає агресивним.

Перейти до вмісту