Ви тут:
Суспільство Україна 

На часі розроблення програми розвитку малих міст України, — Зубко

На часі розроблення програми розвитку малих міст України, — Зубко

В Україні щороку зростають обсяги залишків коштів місцевих бюджетів на казначейських і депозитних рахунках. Станом на 1 січня 2016-го вони складали 31 млрд гривень, на 1 січня 2017 року – 49 млрд. Органам місцевого самоврядування буде складно пояснювати свою позицію, якщо 1 січня 2018-го знову зростуть ці залишки, приміром, до 55 млрд чи більше. Кошти, спрямовані місцевим бюджетам, повинні підвищувати якість життя громадян України.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у рамках виступу на Українському муніципальному форумі.

За його словам, ситуація з неефективним використанням цих коштів б’є насамперед по інтересам розвитку малих міст, де їх бракує.

«Пропоную, з огляду на проблеми в малих містах з водопостачанням, централізованим опаленням, ЖКГ спільно розробити програму розвитку малих міст із залученням державної підтримки. Можемо спрямувати ці кошти на підтримку міст, яким не вистачає власних надходжень. Адже ДФРР не завжди враховує питання малих міст. Хоча попередньо наш підхід був у тому, аби в розрізі регіону насамперед надавалася підтримка для інфраструктурного розвитку саме малих міст», — зазначив Геннадій Зубко.

Він наголосив, що місцеві бюджети зростають щороку.

«Тільки за 8 місяців цього року вони збільшилися на 24 млрд грн порівняно з відповідним періодом минулого року. Маємо розуміти, які джерела цих надходжень, хто тримає кошти на депозитах, а кому їх бракує. Мусимо говорити не тільки про збільшення доходів місцевих бюджетів, але й про допомогу малим містам, про програму розвитку малих міст і селищ», — зауважив урядовець.

Він повідомив, що, окрім повноважень, які передаються місцевому самоврядуванню, зростають і місцеві бюджети, зростає державна підтримка. Цього року, порівняно з 2014-м, вона зросла майже у 30 разів і становить майже 15 млрд гривень. За три роки на 100 млрд зросли місцеві бюджети! Їхня частка у зведеному — майже 50%.

Геннадій Зубко також повідомив, що на серпень залишки коштів місцевих бюджетів — 50,6 млрд грн,  на рахунках казначейства – 40 млрд грн, на депозитних — 10,6 млрд грн. Торік на цей період було 33,6 млрд.

Перейти до вмісту