Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Канівська делегація переймала досвід децентралізації на Полтавщині

Канівська делегація переймала досвід децентралізації на Полтавщині

Делегація з міста Канів у складі депутатів міської ради та працівників виконкому здійснила навчальну поїздку до Полтавської області з метою перейняти досвід створення та розвитку об’єднаних територіальних громад на прикладі районних центрів Полтавщини, що в рамках проекту «U-Lead з Європою: Україна – розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку». Про це повідомили  прес-службі Канівської міської ради.

Насамперед канівці відвідали місто Глобине, що є одним із першопрохідців реформи децентралізації.  Так, в 2015 році на Полтавщині було створено 12 ОТГ, в 2016-у – їх кількість зросла до 23-х, у 2017-у – наразі офіційно сформовано 40 ОТГ, але до кінця року буде ще 3.

– Об’єднання дає фінансові ресурси і відкриває нові можливості. Насамперед, ремонти доріг, вуличне освітлення. Також взялися відновлювати школи, дитсадки, будинки культур. Раніше користувалися послугами перевізників. Тепер придбали 5 нових автобусів і відкриваємо своє комунальне підприємство, що надаватиме послуги перевезення пасажирів, – зауважив О.Артюшенко.

Основні джерела наповнення бюджету: податок та збір на доходи фізичних осіб, субвенції від держави та додаткові інвестиції. Так, з 9 конкурсів на отримання гранту, в яких брала участь Глобинська ОТГ, перемогу отримала в 4: придбання екскаватора-навантажувача, реконструкція каналізаційних очисних споруд, створення ЦНАПу, створення органів самоорганізації населення.

Наступного дня делегація із Канева відвідала вже іншу об’єднану територіальну громаду на Полтавщині – Семенівську. Семенівська ОТГ утворилася шляхом об’єднання з територіальними громадами 4-х сіл.

Перейти до вмісту