Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Делегація з Полтавщини зустрілася з Президентом України. Говорили про зміни в освітній галузі

Делегація з Полтавщини зустрілася з Президентом України. Говорили про зміни в освітній галузі

Сьогодні у Департаменті освіти відбулося засідання Громадської ради при Полтавській ОДА. Очолив його голова ради Володимир Голуб.

Засідання громадської ради розпочалося із обрання нового секретаря.

Згідно з постановою Кабміну не забороняється виконувати обов’язки секретаря представнику того органу, при якому власне і створена рада. Тому пропоную, аби ним став  Олександр Отич, заступник начальника Управління з питань внутрішньої політики Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА. Впевнений, що він добре справиться зі своїми обов’язками, – зазначив Володимир Голуб.

Присутні у залі не заперечували  та погодили кандидатуру Олександра Отича на посаду секретаря Громадської ради при Полтавській ОДА.

Далі директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко розповіла про візит полтавської делегації до Києва. Вчора вони зустрічалися із Президентом України Петром Порошенком. На зустрічі говорили про зміні в освітній галузі, зокрема про прийнятий нещодавно закон.

Ми всі стоїмо на шляху розбудови нашої держави, на шляху реформ. Освітня реформа – це та, над якої нині працюють не лише ми – освітяни. Адже це та ланка, яка є в усіх галузях. Щодо закону, то він дуже відрізняється від попереднього. До нього внесли багато правок, – повідомила Олена Харченко.

Одне із нововведень – створення Нової української школи та дванадцятирічна система навчання.

Багато хто говорить, що 12 років це забагато для навчання у школі і 11 цілком достатньо. Але ж зміст освіти докорінно змінюється. І зміни розпочалися вже цього року, — розповіла Олена Харченко.

Цьогоріч Полтавщина долучилася до проекту Нової української школи. Серед 100 пілотних навчальних закладів країни – 4 з нашої області: у Полтаві, Кременчуці, Горішніх Плавнях та Решетилівці.

12-ти річна система освіти передбачає наявність початкової та профільної шкіл, а також гімназії. Профільна в свою чергу поділитиметься на професійну та ліцейну.

Початкова школа має бути максимально наближена до учнів. Реформування, створення опорних шкіл, оптимізація навчальних закладів не передбачає закриття закладів. Вихід зберегти малокомплектні школи є – вона стануть філіями опорної школи, в якій початкову освіту діти здобуть однозначно. А старших дітей вже підвозитимуть до опорної школи, – пояснила директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА.

Нова українська школа та 12-ти річна система навчання впроваджується для того, аби максимально розвантажити учнів. І дати їм можливість не лише «зазубрити» матеріал, а зрозуміти його та вміти його використовувати на практиці.

Тобто читаємо і розбираємо, вивчаємо і пояснюємо. І одна із переваг дванадцятирічок в тому, що на освоєння одного матеріалу можна  виділити більше часу. Адже не всі діти однаково кмітливі і це потрібно враховувати, – додала Олена Харченко.

Окрім збільшення терміну навчання, Нова українська школа передбачає створення нового освітнього середовища: сучасне обладнання, STEM-лабораторії, комп’ютери, мобільні парти.

Учні не повинні займатися за партами, прикутими до підлоги.  Вони повинні змінювати своє положення, щоб при необхідності провести урок за круглим столом, парти можна було здвинути. Адже уроки, перш за все, повинні бути цікавими,  – підбила підсумки директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко.

Також потрібно поступово відходити від фінансової участі батьків у розвитку шкіл.

Перейти до вмісту