Ви тут:

«У вас великий потенціал». У Полтаві пройшла дискусія про користь креативних індустрій

«У вас великий потенціал». У Полтаві пройшла дискусія про користь креативних індустрій

Представниця програми Європейського Союзу розповіла, чому потрібно розвивати креативні індустрії і що це дасть економіці міста та країни.

До самого заходу керівниця Національного бюро «Креативна Європа» Юлія Федів навчала представників громадськості писати грантові заявки на отримання фінансування від цієї організації.

«Креативна Європа» — програма Європейського Союзу, яка допомагає культурним індустріям, зокрема й в Україні.

За словами Юлії Федів, для багатьох економіка — це перш за все індустрія, заводи. Проте наше суспільство проходить шлях від індустріального до інноваційного суспільства. І на тут уже креативні індустрії займають певну частку в економіці країни. Так, у Великій Британії вона складає 10% від всього ВПП.

«Творчі професії можуть приносити дохід», — говорить керівниця бюро. За її словами, у нашому суспільстві є стереотип, що культура — це щось дотаційне. Так, наприклад, вважає Міністерство фінансів, яке виділяє кошти у цю сферу за залишковим принципом. Натомість культура може приносити гроші.

У Європі розділяють 14 класів креативних індустрій. До них, наприклад, відносяться і кіно, і ІТ, і віртуальна та доповнена реальності. Тобто ця сфера не стоїть на місці, а рухається разом з передовими технологіями.

Юлія Федів розповіла про поняття креативного міста — коли воно починає вкладати у креативні індустрії, створює сучасні музеї, арт-галереї, хаби, резиденції. Так заводи, якими жило місто, переходять у арт-простори, і за їх рахунок місто теж може жити.

Проте найбільше креативні індустрії пов’язані з туризмом. Адже місто, змінюючи спеціалізацію, приваблюючи до себе певну аудиторію.

Можна, наприклад, провести оперний фестиваль, як у Вінницькій області — Тульчинфест. Єдиний мінус — вони зробили його разовим і фактично наступного року їм доведеться починати все спочатку. В ідеалі — створити постійно діючий продукт, який зробить Полтаву туристично привабливою і комфортною для життя населення.

У Дорогожичах у Києві створюють ІТ-кластер UNIT.city, куди притягують молодих людей, які працюватимуть у цій сфері. У Львові відкривають арт-простори, де поєднується гастрономія та культурний продукт. У Чернівцях відкривається арт-резиденція для урбаністів.

Відповідно у Полтаві можна запустити зустрічі, де ви будете напрацьовувати ваші візитівки. У вас є Кругла площа, є будинки, які можна ревіталізувати, зробити Гоголь-центр, фестиваль.

Юлія Федів радить робити продукт на стиці кількох секторів. Він має бути не лише культурним, але й культурно-соціальним, аграрно-культурним, щоб сфери були цікаві для різних груп населення. Наприклад, у Києві створили арт-кластер для людей похилого віку.

Також вона радить організувати більше зустрічей громадських активістів між містами, оскільки тут в Україні дуже низька комунікація. Варто не забувати про міста-партнери, які є за кордоном у кожного міста. Це теж експертний, ідейний та фінансовий ресурс.

У вас потенціал, на мою думку, великий. Він історичний, культурний, духовний. Є й інші сфери, які ви можете розвивати, — зазначає Юлія Федів.

Опісля розповіді керівниці бюро пройшла сесія запитань від полтавських активістів та політиків, на які відповідала гостя.

Роман Повзик, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Перейти до вмісту