Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відкрили фотовиставку Юрія Зілінського

У Полтаві відкрили фотовиставку Юрія Зілінського

Фотопроза Юрія Зілінського у Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) ім. М. Ярошенка.

Фотопроза – жанр новий, тому і загадковий. Людина, яка його творить пише не ручкою чи пером, а об’єктивом фотоапарату. Пише багато й щиро, про життя, його сутність, красу світу в деталях, у людях, в жіночому тілі, в тому, що вдень, надвечір, чи вночі виникає лише на мить, а потім зникає назавжди. Юрій Зілінський – фотограф з Лубен, знімає з 2005 року, полтавці про нього не знають, бо інформації дійсно обмаль.

В Інтернеті ж Юрій Зілінський виключно у списках учасників та переможців фотовиставок в Україні та світі. Сам, як то кажуть, навмисно не «піариться».

Прикро, що земляки дізнаються про талант Юрія тільки зараз, адже у 2013 та 2014 роках він вже входив у 20-ку кращих фотографів світу.

Символічно, у наступний день після святкування міжнародного дня фотографа – 13 липня в Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) ім. М. Ярошенка за підтримки Національної Спілки Фотохудожників України, Полтавської обласної спілки Фотохудожників, Управління культури виконавчого комітету Полтавської міської ради відкрилася 11 персональна виставка митця. Сам автор назвав її «новою внутрішньою індивідуальною епохою у світі фотомистецтва». У виставковій залі (до речі, найбільшій в Україні) вмістилося 117 робіт. Підписані двома мовами – англійською та українською.

Фото з Індії, Ірану та Непалу, Риги та країн Індокитаю,образи дітей різних культур, велика серія сучасних українських жіночих образів,які є втіленнями художніх станів і водночас внутрішнього світу творця, а також теми сутності буття, Всесвіту у деталях, тваринний і рослинний світ крупним планом, мікрофотографія вранішньої роси, незаймані пейзажі, ситуації з життя і неймовірні кольори, що змушують любити цей світ.

 Окрема тема – замилування роботою гончарів з Опішні, і звичайно ж, рідне місто Лубни і його перлина – Мгарський Спасо-Преображенський монастир.

«Романтичний імпресіонізм» – так коротко охарактеризувала виставку директор художнього музею Ольга Курчакова, а на згадку про полтавську скарбницю живописної краси подарувала Юрію Зілінському альбом музею.

Привітали автора виставки колеги – голова Полтавської обласної організації НСФХУ Віктор Матосов, Аркадій Славуцький, Сергій Назаркін, голова правління Полтавської обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко, народний артист України Герман Юрченко, а також гість з Опішні, якого об’єднала з автором любов до Індії, фотограф-любитель, головний художник Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному Юрій Пошивайло.

Протягом усього творчого спілкування з Юрієм Зілінським та його роботами, за келихом вина і солодощами гості слухали живу музику, на саксофоні грала Марія Дмитрієва.

Окрім, власне, фотографування, участі більш ніж у 300 національних і міжнародних виставках, де був відзначений більш ніж 250 нагородами, Юрій Зілінський очолює видавничо-поліграфічне підприємство «Інтер Парк», є співзасновником і головою народного фотоклубу «Софіт», носить звання заслуженого художника Міжнародної Федерації Фотомистецтва (ЕFIAP).

Список досягнень фотомитця чималий і до пори не всім пересічним людям зрозумілий з назви, хоча за не написане говорять фотознімки, які не вербально запрошують усіх нас до спілкування.

Перейти до вмісту