Ви тут:
Суспільство 

Сьогодні День Святої Анни. До чого слід придивитися та про що подумати

Сьогодні День Святої Анни. До чого слід придивитися та про що подумати

У цей день, 7 серпня, за православним календарем вшановується пам’ять святої Анни (Ганни) – матері Марії, яка народила Ісуса Христа. Свята Анна є покровителькою вагітних.

Ганна народилася в сім’ї священика і вийшла заміж за Іоакима, з яким жила в Назареті. Незважаючи на численні спроби зачати дитину, дітей у подружжя так і не з’явилося. Але одного разу Іоакиму з’явився ангел, який повідомив, що Ганна незабаром повинна народити дочку. Іоаким повернувся додому, і незабаром його дружина, дійсно, народила дівчинку. Ім’я Марія отримала лише на 15-ий день за юдейським звичаєм. Назвали її так, як наказав зробити ангел, сказавши, що ім’я дочки Анни і Іоакима приготував сам Господь.

Свято Святої Анни особливо шанувалося вагітними жінками. У цей день вони мали строго поститися і заборонялося займатися важкою роботою протягом доби.

Свята Анна – покровителька вагітних. У цей день молоді дівчата моляться про появу дітей. У народі вважалося, що все, що майбутня мати робила протягом цієї доби, відіб’ється на її дитині. Якщо вона почне роздмухувати вогонь в печі, то залишить на тільці немовляти червону мітку, а якщо почне шити і у неї заплутаються нитки – дитина буде оповита пуповиною.

На Ганни також головна й дуже серйозна справа – подумати про власну вроду. Дівчата вірять, що Ганна дарує красу та привабливість тим, хто її вшановує. Тому слід на її честь сплести вінок із різних трав і квітів та пустити річкою, пошепки благаючи Ганну зробити вас хоч трошечки гарнішою, “аби хлопці любили, аби доля не цуралася”.

7 серпня спостерігали за природними явищами і намагалися за прикметами передбачити, якою буде погода взимку.

День може “побалувати” таким ранком холодним, що одразу про сніг згадаєш, адже, якщо холодний ранок – зима теж буде рання та холодна.

А як дощ періщитиме, то слід чекати лютої зими з хуртовинами.

Узагалі яка погода до обіду, така й зима до грудня, а яка по обіді, то така після грудня, як помітили селяни.

Поспівав перший урожай картоплі, а тому з нього готували різні страви. Так, окрім традиційної смаженої і вареної картоплі, готували картопляні оладки, ватрушки, фарширували половинки картоплі різними начинками, пише vn.20minut.ua.

Перейти до вмісту