Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

Нині період активного росту та цвітіння однієї із найбільш небезпечних рослин

Нині період активного росту та цвітіння однієї із найбільш небезпечних рослин

Нині період активного росту та цвітіння однієї із найбільш небезпечних рослин – амброзії полинолистої. Амброзія полинолиста — однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий.

Розмножується амброзія насінням, яке утворює у великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, а при великому забур’яненні культурні рослини гинуть.

Небезпечна ця рослина для алергетиків. Пилок амброзії, потрапляючи в очі, ніс, бронхи, викликає сльозотечу, погіршує зір, підвищує температуру, викликає запалення оболонок верхніх дихальних шляхів, приводить до приступів бронхіальної астми, лікування такої алергії довге і складне. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо.

Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід – потрібно виявляти осередки поширення амброзії, знищувати рослини до початку цвітіння: скошувати, виривати, не даючи можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням, а цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня.

Стаття 22 ЗУ „Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту“ говорить, що не лише органи місцевого самоврядування, а й підприємства, установи, організації та громадяни зобов’язані утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності земельні ділянки і території відповідно до вимог санітарних норм.

Також відповідно до Правил благоустрою та утримання території міста громадяни повинні обстежувати прилеглі та закріплені території з метою виявлення амброзії полинолистої, карантинних рослин, проводити заходи по їх знищенню.

Нагадуємо, що за порушення вищевказаних Правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність за ст. 152 Кодексу України „Про адміністративні правопорушення“, яка передбачає накладення штрафу на порушника в розмірі 340 – 1700 грн.

 

Перейти до вмісту