Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині реалізують заходи «Обласної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки»

На Полтавщині реалізують заходи «Обласної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки»

У Департаменті охорони здоров’я Полтавської ОДА відбулася робоча зустріч з обговорення реалізації програм профілактики ВІЛ, догляду, підтримки та соціального супроводу ВІЛ-інфікованих і хворих на туберкульоз.

У зустрічі взяли участь директор профільного Департаменту Віктор Лисак, радник Міністра охорони здоров’я Вікторія Лоза, заступники генерального директора ДУ «Центр Громадського здоров’я МОЗ України» Лариса Гетьман та Олександр Вовченко, начальник відділу центру Віталій Каранда,  виконавчий директор БО «Світло надії» Максим Демченко, фахівці Департаменту та закладів охорони здоров’я.

Під час зустрічі, обговорювали питання необхідності поліпшення організації надання послуг з профілактики ВІЛ та інфекцій, що передаються статевим шляхом у рамках реалізації заходів «Обласної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки». Про це повідомили у Полтавській ОДА.

Йшлося про те, що за результатами дослідження, проведеного МБФ «Альянс громадського здоров’я» щодо оцінки чисельності ключових груп населення, оціночна кількість споживачів ін’єкційних наркотиків у Полтавській області становить 8 тисяч 200 осіб, а на диспансерному обліку перебуває лише незначна їх частина.

Також сучасний стан розвитку епідемії ВІЛ-інфекції на території області характеризується високою активністю прихованого компоненту епідемічного процесу, що формується за рахунок не діагностованих хворих.

Під час зустрічі обговорювалися шляхи розширення доступу до послуг з профілактики, консультування і тестування на ВІЛ, перш за все, представників груп ризику. Адже світовий досвід говорить про прихильність пацієнтів цієї групи до лікування таких соціально небезпечних хвороб як туберкульоз, вірусні гепатити та інфекції, що передаються статевим шляхом.

Фахівці ДУ «Центру громадського здоров’я» МОЗ України» розповіли про можливість та умови залучення області до реалізації програм профілактики ВІЛ, догляду та підтримки  і соціального супроводу пацієнтів за рахунок коштів Глобального фонду.

Було обговорено можливі варіанти запровадження послуг, необхідності розрахунку їхньої вартості, механізмів закупівлі послуг у неурядових організацій.

Віктор Лисак зауважив, що в області існує нагальна потреба у відпрацюванні пакету необхідних послуг для цільових груп населення, розрахунку  їхньої вартості.

У результаті обговорення було досягнуто спільної думки, що в області є готовність як державних, так і неурядових організацій спільно рухатися вперед та здійснити пілотування закупівлі відповідних послуг.

Перейти до вмісту