Ви тут:

Яким має бути власний блог? З яких рубрик складатися? Що має доносити читачам?: у Полтаві стартував проект “Програма захисту прав впо жінок “commUNITY”(ФОТО)

Яким має бути власний блог? З яких рубрик складатися? Що має доносити читачам?: у Полтаві стартував проект “Програма захисту прав впо жінок “commUNITY”(ФОТО)

 

«Програма захисту прав внутрішньо переміщених жінок “commUNITY” у Полтавській області» – так називається проект, який майже півроку виконує Полтавська філія Суспільної Служби України за підтримки громадської організації “Фундація Прав Людини» та Фонду Чорноморського співробітництва. Учасницями проекту стали двадцять жінок, переважно це переселенки з Луганської та Донецької областей.

 

Розпочався ж проект з дводенної «Школи блогерства», на яку були запрошені в якості тренерів викладачі кафедри журналістики Полтавського національного університету імені В.Г. Короленка, Луганського інституту післядипломної педагогічної освіти, письменники, громадські активісти. Учасниці знайомилися з платформами для ведення блогу, інструментами дизайну та мультимедіа. «Блогери – це лідери думок. Вони відображають настрої суспільства у своїх публікаціях висвітлюють болючі теми, що стимулюють обговорення серед користувачі мережі Інтернет. Блоги змінили світ. Не лише світ Інтернету, а й весь глобальний світовий простір. Блоги перетворили мережу на платформу для спілкування, обміну досвідом та думками, – так звернулася до присутніх на Школі Блогерів у Полтаві координатор проекту Наталія Кірячок.

Раніше свої думки та ідеї ми могли донести обмеженому колу людей: родичам, друзям, колегам. За допомогою блогу можна знайти однодумців, вибудувати платформу для розвитку своєї справи, досягти успіху і створити джерело доходу. Не так просто знайти свого читача, зацікавити, доступно викласти свої думки. Цікаву лекцію про навички з написання вдалих заголовків у рамках Школи для блогерів підготував відомий журналіст, викладач Сергій Шебеліст. Блог-це універсальний інструмент, який допомагає розібратися в собі і навколишньому світі, повірити в свої сили, розвиватися і досягати своїх цілей.

Яким має бути власний блог? З яких рубрик складатися? Що має доносити читачам?, – на ці питання учасниці Школи Блогерів шукали відповідь під час презентації власних сторінок, сайтів, блогів. Ідей виявилося чимало, вони були різні: від блогу для майбутніх батьків до сайту який знайомить з виробами ручної роботи.

Учасниці щотижня зустрічалися у форматі розмовного кафе, де у дружній атмосфері обговорювали важливі теми, як от, наприклад, доступність отримання житла, важливість освіти упродовж життя та інші. На кожну зустріч обирали й тему практичного заняття, адже робота над власними блогами вимагала знань з фотодизайну, мови програмування.

Нині у рамках проекту створено близько двадцяти блогів та сторінок у соціальних мережах авторками яких є жінки:

Серед яскравих робіт такі:

Берегиня” – платформа для комунікації, пошуку корисної інформації для жінок. Авторка луганчанка, яка нині проживає у Полтаві Олена Донська.

Блог “Яскравий світ бібліотека”. Мистецька сторінка Полтавської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва імені Олеся Гончара.

Милотерапія -блог про мистецтво виробів ручної роботи. Авторка луганчака, яка мешкає нині у Полтаві Олена Пархоменко.

Кольоровий експрес -творчий блог письменниці Наталії Вишневської.

На сторінках блогів психологів Карини Тиморської та Катерини Нищетної батьки отримають поради від спеціалістів стосовно виховання дітей, а також можуть записатися на спеціальні тренінги та стати учасником програм особистісного розвитку.

Учасниці щотижня зустрічалися у форматі розмовного кафе, де у дружній атмосфері обговорювали важливі теми, як от, наприклад, доступність отримання житла, важливість освіти упродовж життя та інші. На кожну зустріч обирали й тему практичного заняття, адже робота над власними блогами вимагала знань з фотодизайну, мови програмування.

Такі щотижневі зустрічі жінок -блогерок не лише дали поштовх для розвитку власного блогу, але й стали комунікативним майданчиком де учасниці захоплювалися досягненнями один одної. У такій щирій та теплій атмосфері народжувалися нові ініціативи та проекти. Під час чергового розмовного кафе учасниці поділилися своїми відгуками про проект.

Містком між жінками активістками громадських організацій Полтавщини, представниками влади та лідерками ініціативних груп жінок – переселенок став круглий стіл у стінах Полтавської обласної державної адміністрації. Жінки, які є переселенками з Луганської та Донецької областей, все більше дізнаються про наш край, знаходять друзів, партнерів, хочуть стати повноправними членами громади. Говорили про нагальні проблеми… Виявилося, що серед них дуже багато спільних. Розповідали про успіхи, про те, що вже зроблено, ділилися планами на майбутнє.

Валентина Вождаєнко, заступник начальника Управління культури Полтавської ОДА значила, що діти внутрішньо переміщених осіб мають пільгові умови при вступі на навчання у різні гуртки Школи мистецтв, музичні школи міста Полтави.

Серед запрошених на круглий стіл була лідерка ініціативної групи «Полтава – Самодопомога», колишня луганчанка Наталія Діда. Група об’єднує вже більше 1000 сімей переселенців і є платформою для поширення інформації та спілкування.

За даними Міністерства соціальної політики України на кінець 2016 року у Полтавській області налічується понад 30 тисяч офіційно зареєстрованих осіб, які є вимушеними переселенцями. Із них 10 тисяч – люди працездатного віку, стільки ж пенсійного, 5 тисяч потребують працевлаштування.

Тож проблема працевлаштування є однією з найгостріших для ВПО. Але в актуальності із нею може посперечатися проблема житлова. Це неодноразово підкреслювали під час зустрічі її учасники.

Олена Бурім, переселенка з Луганщини, поділилася з присутніми своїми думками щодо можливих шляхів вирішення житлового питання: “Нам потрібно об’єднуватися і переймати досвід інших громадських об’єднань переселенців, які вже мають успішні практики отримання земельних ділянок, залучення коштів на будівництво”.

У рамках проекту відбулася вулична акція: “Мій новий дім -Полтава. Чи доступне житло для ВПО?”

Учасниці вуличної акції на Соборній площі із пазлів склали герб Полтави. “Полтава -це місто, яке стало нині для переселенців домівкою, тому ми вирішили провести акцію саме таким чином. А складання пазлів, це такий собі символ, який говорить, що тільки разом і діючи спільно ми можемо захищати свої права та змінювати світ на краще», – говорить голова Полтавської філії Суспільної Служби України Ганна Кіященко.
“Це наша перша вулична акція, на якій ми хочемо привернути увагу до проблем переселенців. Зокрема, найважливішим для більшості внутрішньо переміщених громадян зі Сходу країни та Криму нині залишається житлове питання. І хоча 10 квітня 2017 року набрав чинності закон номер 4550, який передбачає, що держава сплачує половину вартості придбаного чи побудованого житла для учасників АТО і внутрішньо переміщених осіб, але й досі не зрозуміло як скористатися цією программою. Чи вона взагалі діє? . – Який механізм звернення учасників переселенців за цією програмою? Куди і з якими документами звертатися? – говорять учасниці акції.
Також активістки з числа внутрішньо переміщених осіб разом з полтавцями виготовили паперовий будиночок на знак того, що кредити на житло містять високі відсотки і для більшості українців власне житло є лише мрією.

Перейти до вмісту