Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Третина лісів Полтавщини має підвищений клас пожежної небезпеки

Третина лісів Полтавщини має підвищений клас пожежної небезпеки

82 тисячі гектарів лісів області мають І або ІІ клас пожежної небезпеки. А це – третя частина від загальної площі лісових насаджень Полтавщини. Натомість, брак державного фінансування та спецтехніки заважає працівникам обласного лісгоспу своєчасну помічати та ліквідувати загорання. Про це говорили учора на щотижневій апаратній нараді у голови Полтавської ОДА.

Нині в пожежній службі обласного управління лісового та мисливського господарства працюють 140 людей, а на балансі перебуває 36 пожежних машин та 9 модулів.

З 2016 року, говорять в обласному лісгоспі, утримання працівників пожежної охорони фінансується за власні кошти установи. Тільки за перше півріччя нинішнього року на ці потреби спрямували близько 5 млн грн.

– За браком державного фінансування ми не можемо оперативно відслідковувати всі займання та своєчасно їх ліквідовувати, – говорить перший заступник голови обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Тенянко. – Не додає оперативності й застаріла техніка та брак систем відеоспостереження.

Нині на порядку денному обласного лісгоспу – закупівля додаткових систем відеоспостереження для встановлення у Кременчуцькому та Новосанжарському районах. Проте, на ці потреби також недостатньо коштів.

Голова ОДА Валерій Головко, в свою чергу, переконаний: керівництву облуправління лісового господарства варто раціональніше використовувати наявні бюджети.

– Полтавщина – єдиний в Україні регіон, де управління лісгоспу отримує фінансування з обласного бюджету. Тільки цьогоріч ми виділили 7 мільйонів, – відзначає Валерій Головко. – Проте, звітів за витрачені кошти ми так і не побачили.

Керівник області певен: необхідна чітка програма роботи з захисту місцевих лісів. Як щодо пожежної безпеки, так і в частині захисту від незаконного вирубування.

Крім того, Валерій Головко вважає незадовільною роботу місцевого управління ДСНС, фахівці якого більше уваги приділяють гасінню існуючих пожеж, а не профілактичній роботі та попередженню займань. Адже, не дивлячись на майже 150 спільних рейдів рятувальників, станом на 22 липня в області виникло 48 пожеж. При цьому вогонь пошкодив понад 27 га лісових насаджень.

– Я надав доручення своєму заступнику Роману Товстому провести розширене засідання, куди запросити не тільки фахівців районних лісгоспів та ДСНС, а й голів райдержадміністрацій, правоохоронців, – говорить голова Полтавської ОДА. – Адже ситуацію щодо лісових пожеж варто взяти на більш ретельний контроль. І слідкувати не лише за тим, як вчасно погасити займання, а й за тим, як не допускати пожеж.

Перейти до вмісту