Ви тут:

“Серед правок до законопроекту про медреформу є корисні й загрозливі”, — Ковтонюк (ВІДЕО)

“Серед правок до законопроекту про медреформу є корисні й загрозливі”, — Ковтонюк (ВІДЕО)

Заступник Міністра охорони здоров’я очікує, що цього тижня комітет встигне розглянути правки, й наступного тижня законопроект 6327 буде винесено в залу та прийнято у другому читанні.

Про підготовку законопроекту № 6327 до другого читання: законопроект стосується державних фінансових гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів. Його було ухвалено восьмого червня у першому читанні.  Після цього 76 депутатів запропонували 886 правок. За словами заступника Міністра, всі вони стосуються кількох тем.

«Коли ми їх прочитали, то зрозуміли, що вони всі стосуються кількох ключових аспектів, все інше є технічними речами – комусь не подобається назва, хтось попросив забрати із закону одне слово, і на десяти сторінках ця правка відображається, наприклад, слово «тариф співоплати», – розповів Павло.

Найголовніша правка, яка, на думку заступника Міністра, несе небезпеку, стосується питання співоплати.

«В основному, більшість поданих пропозицій зосереджені саме на цьому, щоб державний гарантований пакет, який є в законодавстві, передбачав лише 100% покриття послуг, і виключав будь-яку можливість часткового покриття цих послуг. Якщо ви кажете, що будете покривати послуги на 100%, це буде означати, що десь вам коштів таки не вистачить, і вам доведеться щось робити: або платити лікарні низьку вартість медичної послуги, або обмежувати кількість послуг, або казати пацієнту: «очікуй» на свою безкоштовну послугу»,  – сказав він.

За словами Павла Ковтонюка, корисні правки стосуються юридичних моментів.

«Є багато юридичних вдосконалень. Нам, наприклад, звернули увагу на такі моменти, що частина речей, які ми дописували в закон, повинні краще вирішуватися Кабінетом Міністрів. Це має велике значення, тому що гнучкість в системі дає можливість приймати рішення», – зазначив він.

Перейти до вмісту