Ви тут:
Полтавщина Сільське господарство Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині системи зрошування охоплюють понад 4 тисячі гектарів полів

На Полтавщині системи зрошування охоплюють понад 4 тисячі гектарів полів

Останні чотири роки в області активно впроваджують «Регіональну цільову програму розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро у Полтавській області на період до 2021 року». Документ, зокрема, передбачає відновлення систем зрошування полів. Як іде цей процес, під час робочої поїздки перевіряли заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий та директор Департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов.

Відвідали, зокрема, насосну станцію Градизької системи зрошування. Споруда, яку обслуговують фахівці Кременчуцького міжрайонного управління водгоспу, за годину прокачує понад 29 тис. м3 води.

Юрій Глушко

– Проектна потужність станції дозволяє забезпечувати полив 8,3 тисяч гектарів полів, – розповідає начальник Кременчуцького міжрайуправління водного господарства Юрій Глушко. – Хоча нині поливаємо тільки трохи більше 3 тисяч.

Воду для цих потреб беруть у Кременчуцькому водосховищі. Аби при заборі не страждала риба, потрапляючи до насосної станції, в місцях закачування, коштом обласного бюджету, встановили спеціальний електрозахист.

Система зрошування

На часі, говорить Юрій Глушко – закупівля трансформатора більшої потужності, аби ввімкнути додатковий насос. Така техніка коштує близько 200 тис. грн. Вирішити питання також планують спільно з владою області.

Одне з підприємств, що активно користується відновленими системами зрошування полів – місцеве ТОВ «СГП «Надія». Нині поливають 300 га: дві ділянки по 150 га, де вирощують кукурудзу та сою.

Максим Голобородько

– Закупівля та монтаж обладнання обійшлися нам у 5,5 мільйонів гривень, – говорить заступник директора підприємства Максим Голобородько. – Приємно, що керівництво Полтавщини не стоїть осторонь наших проблем та активно допомагає їх вирішувати.

Відроджують зрошувальну систему і на полях ТОВ «Рост-Агро», що займається насінництвом. Тут поливають понад тисячу гектарів.

– Наше підприємство було одним з перших, хто відновлював занедбані зрошувальні системи, – відзначає директор товариства Максим Бернацький.

Загалом, разом із сільгоспвиробниками, працівники Кременчуцького міжрайонного управління водного господарства останніми роками відновили роботу п’яти потужних насосних станцій, міжгосподарської мережі трубопроводів та 11 км магістрального каналу на законсервованій із 2004 року Градизькій зрошувальній системі. Нині місцеві підприємства закуповують сучасну поливну техніку. В результаті, тільки в 2016 році в області зрошували сільськогосподарські культури на загальній площі понад 2600 га.

Сергій Фролов та Роман Товстий під час поїздки

До відновлення систем активно долучається й Полтавська ОДА.

– Ми, спільно з Управлінням водного господарства, щороку збираємо с/г виробників в зоні Градизької зрошувальної системи, показуючи результати від її застосування, – говорить директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов. – А вони є: втричі збільшились обсяги зрошування, на десятки мільйонів гривень закупили техніки.

Відтак, нині на Полтавщині такі системи працюють на площах понад 4 тис. га. Також активно впроваджуються нові технології поливу, зокрема, системи крапельного зрошення. З 40 га у 2004 році нині таким методом поливають 600 га.

Насосна станція Градизької зрошувальної системи

Такі системи діють у 18 районах. Крім того, «Регіональна цільова програма розвитку водного господарства» передбачає їх впровадження по всьому регіону.

– Не дарма аграрії кажуть, що обробляти лани без поливу – це як грати в рулетку, – резюмує заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий. – Тому ми всіляко підтримуємо с/г виробників, які докладають максимум зусиль, аби збирати гідні врожаї, таким чином забезпечуючи потребу місцевих громад.

Перейти до вмісту