Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Делегація з Молдови відвідала Полтавщину для обміну досвідом у боротьбі з ВІЛ/СНІДом

Делегація з Молдови відвідала Полтавщину для обміну досвідом у боротьбі з ВІЛ/СНІДом

Днями в рамках  виконання проекту Глобального фонду відбувся візит делегації  республіки Молдова з вивчення досвіду Полтавщини у сфері подолання ВІЛ-інфекції та СНІДу.

Після ознайомлення з організацією роботи профільних лікувальних та соціальних закладів відбулась робоча зустріч керівництва Полтавської ОДА, Департаменту охорони здоров’я та керівників закладів з представниками державних установ та ВІЛ-сервісних неурядових організацій Молдови.

Під час зустрічі було обговорено широке коло питань, зокрема, про співпрацю у подоланні епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу на регіональному рівні обох країн, вивчення ефективних підходів щодо розвитку системи охорони здоров’я у Полтавській області, ознайомлення з кращими практиками побудови співпраці між державними органами та неурядовими організаціями у сфері вирішення актуальних медико-соціальних проблем.

“Важливо мати відповідального соціального партнера. Таким є наша Благодійна організація «Світло надії». Серед реалізованих проектів – створення Соціального центру для жінок, які опинилися в складних життєвих обставинах, а також для переселенців. Це перша в Україні установа, яка відкрита на базі неурядової організації, і фінансуватиметься з обласного та міського бюджетів. Замовляти соціальні послуги у неурядових організаціях ‒ дешевше та ефективніше, і люди більше цьому довіряють”, – зазначив заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

У свою чергу представник національної програми в Молдові, координатор по антиретровірусній терапії Світлана Попович позитивно відмітила співпрацю громади і державного сектору на Полтавщині.

“Це чудовий приклад не тільки для Молдови, а й для інших країн. Адже центр дає повний спектр послуг. Тобто те, що потрібно пацієнту, надають йому в одному закладі”, – наголосила вона.

Окремо учасники заходу обговорили запровадження інноваційних моделей надання інтегрованої допомоги представникам груп ризику на базі Медичного Центру «100% Життя». Як зазначив директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак, запланована модель роботи Центру передбачає оптимізацію системи надання медичної допомоги і соціальних послуг людям, які живуть з ВІЛ, представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ та їх партнерам за рахунок відпрацювання ефективних партнерських взаємовідносин держави та приватного сектору медицини у рамках реалізації Загальнодержавної цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки та загальносвітової Стратегії ЮНЕЙДС на 2016-2021 роки «Прискорення в напрямку «мети нуль» 90-90-90 в Україні», повідомляють в облдержадміністрації.

Перейти до вмісту