Ви тут:

Вперше в Україні: Бюджет участі на Полтавщині впроваджуватимуть на рівні області (ВІДЕО)

Вперше в Україні: Бюджет участі на Полтавщині впроваджуватимуть на рівні області (ВІДЕО)

На Полтавщині, вперше в Україні, впроваджуватимуть бюджет участі в межах області. Про це, під час сьогоднішньої прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини”, повідомили голова обласної ради Олександр Біленький, заступник керуючого справами апарату облради Ганна Шавиро та керівник Центру Розвитку Інновацій НаУКМА, головний експерт групи «Е-Демократія» Реанімаційного Пакету Реформ Сергій Лобойко.

Бюджет участі – це інструмент взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю, спрямований на залучення жителів області до активної участі в сферах економічного, соціального, гуманітарного та культурного розвитку громад.

“Бюджет участі уже впроваджують у Полтаві та Кременчуці. Наразі ми починаємо трохи змінювати звичний формат для того, аби залучити до проекту увесь регіон. Це дуже важко, бо аналогів ні в Україні, ні в Європі поки немає, вчитися нам немає у кого і отримати інформацію ми можемо тільки шляхом послідовних кроків. Ми не хочемо робити помилок, тому залучаємо до цієї роботи і експертне коло, і фахівців з місцевого самоврядування. Ми хочемо якісно реалізувати цей проект без втручання органів місцевого самоврядування. Ми повинні дати людям відчуття, що вони це можуть зробити самі”, – наголосив Біленький.

Бюджет участі, за словами Анни Шавиро, в області запроваджують з вересня 2016-го. Тоді в обласній раді створили робочу групу, до якої ввійшли представники органів місцевого самоврядування, депутати і громадськість.

“Робоча група напрацювала низку документів. Наразі в області створено 25 локальних груп, по 1 групі у кожному районі, до складу яких входить 171 особа. Прийом проектів триматиме з 20 липня по 20 серпня, вони будуть висвітлені на сайті. Голосувати за них можна буде з 14 по 30 вересня. Обирати кращі проекти можна буде як електронним, так і паперовим способом. Після аналізу і рейтингу, будуть відібрані перші 40 проектів. Реалізація яких відбуватиметься у 2018 році”, – розповіла вона.

Сума кожного проекту — до 100 тис. грн. Відбуватиметься фінансування від обласного бюджету і від місцевих, у співвідношенні 50 на 50.

“Це не просто конкурс проектів, це в першу чергу, новітній механізм, який виник в Україні внаслідок самоорганізації на місцях. Полтавщина іде на серйозний експеримент. Тому, я вважаю, що у подальшому у нас з’явиться таке поняття як “феномен полтавця”, – підсумував Лобойко.

Про що ще йшлося під час прес-конференції дивіться у ВІДЕО

Перейти до вмісту