Ви тут:

Військова журналістка Віка Ясинська презентувала у Полтаві виставку фоторобіт «Портрет солдата» (ФОТО)

Військова журналістка Віка Ясинська презентувала у Полтаві виставку фоторобіт «Портрет солдата» (ФОТО)

Учора в Полтавськый ОУНБ імені І. П. Котляревського ​журналістка та фотограф Віка Ясинська презентувала полтавцям свою виставку фоторобіт «Портрет солдата».

У експозиції представлені портрети чоловіків, які добровольцями або за призовом брали участь у військових діях на сході нашої країни. Фотографії носять напівдокументальний характер, адже поєднані із цитатами воїнів, у яких відображені їхні думки, спогади, переживання та військовий досвід.

Під час презентації авторка розповіла, що ідея створення виставки виникла якось сама собою:

“Я, як військовий журналіст, не тільки пишу, але ще й знімаю фото до своїх статей, тому задум так і виник. Тобто, як зазвичай, я писала-знімала, а потім зрозуміла, що все це можна оформити як виставку. Перша експозиція була у два рази менша, на ній була представлена 21 робота, яка у 2015 поїхала до Америки. У цьому мені допомогли волонтери і діаспора, це була саме їхня ідея – показати мої роботи у Штатах. На сьогоднішній день, в Україні я представляю близько 40 робіт”, – розповіла авторка виставки Віка Ясинська.

Вона зазначила, що героїв свої робіт вона знаходила за різних обставин. Наприклад, у експозиції представлені портрети та історії військови, які знаходились на лікуванні у Київському госпіталі після боїв у Іловайську 2014 року. Багатьох знаходила і знайомилась через військових та волонтерів.

На виставці представлені портрети захисників з різних куточків України, проте є серед них і кілька портретів бійців із Полтавщини. Серед них Артем Заїка родом із Зінькова. До його портрета Віка Ясинська додала цитату із військових спогадів юнака, яку вона, до речі, записала у Полтаві, у той час, коли Артем знаходився на лікуванні у госпіталі:

“Якось потрапили ми під обстріл в районі Червоного Лимана, і мені довелося свого товариша, який стікав кров’ю, тягнути на собі через усе поле. Він від мене був удвічі більшим, 2 метри на зріст. У нього було наскрізне поранення руки і плеча. Добре, що в нас були американські аптечки, я засипав йому в одну рану порошок, а на другу наклав джгут. І вирішив його тягти, бо він для мене не був байдужим. Пару метрів протягнув – впав, знову пару метрів протягнув – впав. Був вечір, і нас дуже обстрілювали. Це просто диво, що якось ми перейшли те поле, бо йти довелося близько двох кілометрів. Зараз цей солдат живий і вже пройшов реабілітацію”.

Виставка буде представлена до 30 червня у холі Полтавської обласної бібліотеки.

Перейти до вмісту