Ви тут:

Учасники АТО забезпечуються протезуванням першочергово та за рахунок коштів з держбюджету

Учасники АТО забезпечуються протезуванням першочергово та за рахунок коштів з держбюджету

Протезування учасників АТО в Україні здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Воно є першочерговим та не залежить від встановлення інвалідності на підставі рішень військово-лікарських комісій.

Законодавчо передбачено, що в разі потреби учасника АТО у протезах, які неможливо виготовити в Україні, ця особа може отримати допомогу за кордоном. В таких умовах учасник АТО не буде витрачати кошти на проїзд, проживання, харчування закордоном і в разі потреби може обрати собі супровід.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА Людмили Корнієнко, Полтавська область — лідер серед замовлень протезних виробів.

Коли до нас звертається людина з інвалідністю, ми проводимо детальний аналіз та пропонуємо максимально все, що можливо отримати по державному замовленню. Ми розуміємо, що своєчасна професійна реабілітація — це зростання шансу на одужання та зменшення групи, — сказала Людмила Корнієнко.

Забезпечення лікувально-тренувальним протезом у разі необхідності, виготовленим вітчизняним виробником, на скрок від одного місяця до року – безоплатне. Це час необхідний для формування кукси.

Підготовка учасника АТО до протезування за кордоном здійснюється у клініці УкрНДІпротезування у Харкові, або в інших закладах охорони здоров’я.

За допомогою при виготовлені протезу учасник АТО має звернутись до вітчизняного протезно-ортопедичного підприємства. З собою необхідно мати такі документи:

  • Заява про необхідність забезпечення виробом підвищеної функціональності за новітніми технологіями;

  • Копією паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, учасника антитерористичної операції;

  • Копія ідентифікаційного коду (крім фізичних осіб, які відмовилися від отримання ідентифікаційного коду та мають відповідну відмітку у паспорті);

  • Направлення на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;

  • Рішення військово-лікарської комісії про потребу у протезуванні (ортезуванні);

  • Витяг з історії хвороби;

  • Фото- та відеоматеріали кукси та наявного об’єму рухів;

  • Довідка з місця роботи (для працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися та безпосередньо брали участь в антитерористичній операції в районах її проведення, яким не встановлено інвалідність).

Учасник АТО подає документи особисто або надсилає поштою на адресу Фонду: вул. Глибочицька, 72, м. Київ, 04050.

Перейти до вмісту