Ви тут:

Свято Трійці: як відсвяткувати та знайти своє кохання у цей день

Свято Трійці: як відсвяткувати та знайти своє кохання у цей день

У цьому році День Святої Трійці припадає на 4 червня і відзначається на законодавчому рівні. Понеділок, 5 червня, теж буде вихідним. Як і більшість релігійних свят, Трійця має свої усталені традиції. Як правильно святкувати День Святої Трійці, ми розповімо у статті.

День Святої Трійці вважається найбільш веселим і радісним святом, в Україні його ще називають Зеленими святами. Дні перед Трійцею іменуються Клечальним або Русальним тижнем, а перші три дні після – Зеленими святами. Святкування Трійці супроводжується різними обрядами і прикметами, багато з яких збереглися ще з дохристиянських часів. Що потрібно знати, щоб правильно зустріти свято Трійці?

День Святої Трійці дуже символічний. Він нагадує нам про відродження, не дарма святкується тоді, коли вже всі квіти і дерева цвітуть. Існують певні традиції, які нагадують про те, як же все-таки правильно святкувати Трійцю.

Підготовка до цього великого свята розпочинається заздалегідь: люди повинні провести ретельне прибирання будинку (і двору, якщо ви живете в приватному секторі), викинути старі речі, які вже навряд чи згодяться (в першу чергу треба позбавитися від речей, які асоціюються з поганими ситуаціями в житті). За день до свята необхідно Прикрасити будинок гілками берези, дуба, клена чи липи (не використовувати гілки осики або верби), а також ароматними травами – лепехою, м’ятою, мелісою, чебрецем, волошками та іншим.

Початок свята – вечір суботи перед безпосередньо самою Трійцею. Люди повинні сходити на вечірню службу з букетом свіжозібраних квітів. Раніше під час служби було прийнято стояти на колінах, однак зараз ця традиція відійшла – потрібно просто молитися про прощення гріхів та допомогу у кримінальних справах.

Ще з язичницьких часів є традиція у цей день згадувати про померлих. Саме тому день до Трійці називається «батьківським», люди зазвичай відвідують могили родичів на цвинтарі, приносять туди квіти.

Після ранкової служби в неділю можна нарешті зібратися всім за одним столом і відзначити це свято. Люди готують абсолютно різні страви, бо обмежень тут немає, однак традиційним вважається випікання короваю – символу благополуччя.

Зазвичай у цей день відбуваються гуляння та ярмарки.

З Трійцею сплелися ще й деякі язичницькі традиції – наприклад, молоді люди можуть вибирати наречених і робити їм пропозицію, дівчата плетуть вінки і водять хороводи.

Після того, як ви з’ясували, як святкувати Трійцю, виникає ще питання про прикмети, притаманних цього свята. У четвер на Троїцького тижня дівчата збираються разом і плетуть вінки, після цього вішають їх на дерево, а у день свята вони повинні прийти до цього місця і подивитися, чи не сталося чого. Якщо вінок зів’яв, то це означає горе і, можливо, навіть смерть. Але існує й інша версія щодо  зав’ялому вінку – він означає радість і заміжжя.

Немає суперечностей тільки в тому випадку, якщо вінок залишився свіжим. Це означає, що бажання дівчини обов’язково здійсниться.

В кінці святкування дівчата кидають ці вінки у річку і дивляться, як вони будуть вести себе у воді. Передбаченнями в цьому випадку займалися жінки старшого покоління і трактування завжди розрізнялися. Молоді люди повинні зловити вінок біля симпатичної дівчини і віддати його тільки за поцілунок.

Хлопці і дівчата перед Трійцею можуть зібратися разом на галявині, де берези утворюють своєрідні “ворота”. Далі вони мають пройти за руку із людиною, яка подобається, після цього вони можуть разом провести вечір, а після й одружитися.

У цей день не можна сумувати, ображатися і  думати про погане.

За матеріалами інтернет-видань.

Перейти до вмісту