Ви тут:

СБУ оприлюднила нові рекомендації щодо захисту комп’ютерів від кібератак вірусу Petya.A

СБУ оприлюднила нові рекомендації щодо захисту комп’ютерів від кібератак вірусу Petya.A

У відомстві зауважили, що комп’ютери українців “інфікуються” переважно через відкриття шкідливих додатків, які були надіслані на електронні адреси багатьох комерційних та державних структур. Таким чином Petya.A шифрує файли користувача, після чого виводить повідомлення про перетворення файлів з пропозицією заплатити за ключ дешифрування у біткоїнах в еквіваленті суми $300 для розблокування даних.

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України на своїй сторінці у Facebook.

Зазначається, що станом на сьогодні зашифровані дані розшифруванню не підлягають.

Таким чином користувачам рекомендують:

  • Не перезавантажувати комп’ютер, якщо є підозра, що він вже уражений вірусом. У такому разі треба зберегти всі найбільш цінні файли на окремий не підключений до комп’ютера носій, в ідеалі – резервну копію разом з операційною системою.
  • Для ідентифікації шифрувальника файлів необхідно завершити всі локальні задачі та перевірити наявність файлу C:\Windows\perfc.dat.
  • Встановити та оновити антивірусне програмне забезпечення.
  • Уважно ставитися до всієї електронної кореспонденції, не завантажувати та не відкривати додатки у листах, які надіслані з невідомих адрес.
  • Зробити резервні копії усіх критично важливих даних.

У відомстві також розповіли, що коли користувач бачить “синій екран смерті”, то дані ще не зашифровані, тобто вірус ще не дістався до головної таблиці файлів.

“Якщо комп’ютер перезавантажуються і запускає check Disk, негайно вимикайте його. На цьому етапі ви можете витягнути свій жорсткий диск, підключити його до іншого комп’ютера (тільки не у якості завантажувального тому) і скопіювати файли”, – підсумували у СБУ.

Перейти до вмісту