Ви тут:

Приватні аптеки Кременчука хочуть брати участь у міській програмі «Доступна аптека»

Приватні аптеки Кременчука хочуть брати участь у міській програмі «Доступна аптека»

Учора у виконавчому комітеті Кременчуцької міської ради, під головуванням заступника міського голови Ольги Усанової, відбулася виробнича нарада щодо виконання Урядової програми «Доступні ліки».

У ній взяли участь керівники Центрів первинної медико-санітарної допомоги та керівники лікувальних закладів міста, які здійснюють виписку рецептів городянам за місцевою програмою «Доступна аптека» та державною програмою «Доступні ліки», а також керівник аптечних мереж міста, які беруть участь у реалізації цих програм у Кременчуці.

Т.в.о керівника управління охорони здоров’я міста Дмитро Петращук проінформував присутніх про стан виконання вищезазначених програм, зазначивши що у місті  активними учасниками програм реімбурсації ліків є 10 аптечних закладів різної форми власності. Найбільше лікарських засобів реалізується через ПП «Полтавафарм», а також ПП «Медіа-сервіс».
Дмитро Петращук наголосив, що за 5 місяців в межах муніципальної програми «Доступна аптека», через аптечну мережу було відпущено 15 тис.  235 пільгових рецептів, на ці цілі з міського бюджету відшкодовано 319 тис. 668 грн.
Щодо державної програми «Доступні ліки», то у місті виписали 5 тис. 249 рецептів, за якими мешканці отримали ліки  на суму 306 тис. 244 грн. На думку Дмитра Петращука, ці показники мають бути вищими, тому від звернув увагу керівників закладів охорони здоров’я на необхідність попрацювати з кременчужанами, які мають хронічні хвороби, щоб якомога більше людей мали можливість скористатися перевагами цих програм. Керманич галузі охорони здоров’я міста підкреслив, що для такої категорії хворих, а це, як правило, люди похилого віку, рецепти у рамках місцевої та державної програм можна виписувати не на місяць, а на 2-3 місяці, щоб пацієнти зайвий раз не простоювали в чергах під кабінетом лікаря. Дмитро Петращук також наголосив, що необхідно більше інформувати кременчужан про ці програми. Це повинні робити, перш за все, сімейні лікарі, крім того, інформаційні матеріали мають бути розміщені у всіх лікувальних  закладах міста.
Обговорили на нараді і проблемні питання. Заступник міського голови Ольга Усанова звернулася до медиків з проханням окреслити головні проблеми, з якими їм доводиться стикатися під час реалізації програм «Доступні ліки» та «Доступна аптека». Найбільша проблема, на думку керівників ЦПМСД – це відсутність деяких ліків, передбачених державною програмою, у аптеках міста, внаслідок чого хворі просто не можуть отримати препарати, які їм виписав лікар. Ольга Усанова звернулася до керівників аптек, які беруть участь у реалізації цих програм, з проханням надати до Центрів первинної медико-санітарної допомоги перелік препаратів, передбачених державною програмою, які є в наявності, щоб лікарі виписували хворим лише ті ліки, які є вони зможуть отримати у аптеці.
Проблемою є і те, що ЦПМСД не укомплектовані кадрами, один сімейний лікар обслуговує по кілька дільниць, тому просто фізично не може покращити показники виконання державної програми «Доступні ліки». Керівники Центрів первинної медико-санітарної допомоги дуже розраховують на лікарів-інтернів, які мають прийти до них після закінчення вузів.
Керівники аптечних мереж міста, які беруть участь у реалізації державної програми «Доступні ліки», пообіцяли надавати ЦПМСД інформацію про наявність лікарських засобів у їх аптеках. Вони також запропонували  долучити їх до реалізації міської програми «Доступна аптека», участь у якій на сьогодні беруть лише комунальні аптеки. Заступник міського голови Ольга Усанова зазначила, що якщо вони згодні працювати за тими вимогами, які передбачені цією місцевою програмою, то, безумовно, їм буде надано таку можливість, адже це буде краще для кременчужан.
Перейти до вмісту