Ви тут:

На Полтавщині, від ботулізму, помер чоловік

На Полтавщині, від ботулізму, помер чоловік

5 червня у Горішніх Плавнях зафіксували випадок захворювання на ботулізм. Як тоді повідомляла Держспоживслужба у Полтавській області, хворий 57-річний чоловік вживав в’ялену рибу, яку придбав в одному з магазинів Келеберди.

Тоді стан хворого оцінювали як важкий, він знаходився в реанімації.

Сьогодні ж, під час апаратної наради у голови Полтавської ОДА, начальник управління з питань цивільного захисту населення Віктор Стеблянко повідомив, що чоловік помер.

Нагадаємо, що це уже другий випадок захворювання на ботулізм, який зафіксували на Полтавщині. Перший стався 20 травня у селі Микільське Полтавського району. В одному із торговельних павільйонів із літнім майданчиком села Терешки 31-річна жінка придбала в’ялену рибу, яка вірогідно за все, і мала в собі збудник інфекції.

У ході епідеміологічного розслідування випадку захворювання, Службі стало відомо, що заражену рибу промислового походження, а саме в’ялені карасі та лящі, власниця літнього кафе придбала в одному із торгівельних складів у Полтаві.

22 травня жінці ввели протиботулічну сиворотку, на той час лікарі кваліфікували її стан як важкий.

– Жінка споживала продукцію черкаського рибопереробного цеху. Під час санітарно-епідеміологічного розслідування Держпродспоживслужби здійснили позапланову перевірку підприємства та виявили низку грубих порушень. У власника цього рибопереробного цеху відсутні експлуатаційні дозволи, незадовільний санітарно-технічний та гігієнічний стан виробництва. Також мало місце недотримання технологічних процесів – у цеху відсутній відомчий лабораторний контроль. Зараз цим випадком займається прокуратура Черкаської області, – прокоментував заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий.

Держспоживслужба закликає мешканців області утриматися від вживання в’яленої річкової риби. А також поширювати дану інформацію серед рідних та знайомих.

Медики звертають увагу на те, що найчастіше збудник ботулізму знаходиться в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

На даний час в Україні немає сироватки і специфічного анатоксину для лікування ботулізму. Одна ампула сироватки російського виробництва коштує близько 10-ти тисяч гривень, ампула анатоксину польського виробництва – 30 тисяч гривень. Для проведення курсу лікування потрібно до десяти ампул.

Перейти до вмісту