Ви тут:

На Полтавщині понад 24 гектарів лісу постраждали від пожеж

На Полтавщині понад 24 гектарів лісу постраждали від пожеж

Станом на 26 червня в лісах підвідомчих підприємств Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства зафіксували та ліквідували 38 лісових пожеж.

Площа лісів, пройдена пожежами, склала 24,5 га. Найбільше пожеж було у Кременчуцькому лісгоспі — 16 га або 2/3 від загальної кількості. Середня площа пожеж у кожному районі є однаковою. Але кількість знову найбільша в Кременчуцькому: 15 (або 40% від усіх пожеж в області). Минулого року завдяки погоднім умовам в цей же час зафіксували всього 2 пожежі.

Лісопожежні команди Новосанжарського та Полтавського лісгоспів

Охорону лісів від цього лиха організовують згідно розпорядження голови Полтавської ОДА від 12.03.2016 року № 102 «Про заходи щодо запобігання виникненню лісових пожеж та дотримання вимог правил пожежної безпеки в лісах області на 2016-2020 роки». Для цього склали план заходів для попередження лісових пожеж.

Начальник Полтавського обласного Управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко розповідає, що на випадки великих лісових пожеж в кожному районі затвердили мобілізаційні плани:

Начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко

Уточнили кількість засобів для гасіння пожеж, допрацювали інструкції по взаємодії підрозділів та порядок взаємного інформування. Лісники проводять спільні навчання з підрозділами ДСНС, на яких відпрацьовують навики гасіння лісових пожеж.

Щоб контролювати пожежну ситуацію, в лісових масивах працює 18 систем відеонагляду. Щоб виявляти порушників працівники лісгоспів патрулюють території. Державна лісова охорона щодня перевіряє ліси за визначеними маршрутам. Їм допомагають 8 рейдових бригад. Окрім державної лісової охорони до бригад залучаються працівники поліції, ДСНС, працівники екологічних служб та ЗМІ.

Всього з початку року співробітники управління провели 595 рейдів. За грубі порушення правил поводження з вогнем в лісі притягнули до адміністративної відповідальності трьох порушників у Лубенському лісгоспі. Їх оштрафували на 370 грн.

Лісопожежний модуль

Зазвичай лісівники не штрафують, а бесідують з відпочиваючими та роздають листівки з правилами пожежної безпеки в лісі. В період високої пожежної небезпеки тимчасово забороняється відвідувати ліси. В таких випадках лісова охорона просить покинути територію лісового фонду.

У лісгоспах працюють вісім спеціалізованих лісових пожежних станцій. На них є 36 пожежних автомобілів, дев’ять пожежних модулів, три катери, трактори з пожежним обладнанням та пожежний інвентар. Додатково облаштовано 56 місць для забору води.

Протипожежна станція Полтавського лісгоспу

Для попередження пожеж в лісах облаштовують перешкоди для вогню: мінералізовані смуги, протипожежні розриви та підрізають гілки. Розриви — це спеціально створені просіки, що зупиняють верхові пожежі. Щоб низові пожежі не переходили наверх, до крон, в молодих хвойних лісах та на зліссях підрізають гілки. Цього року обрізали гілля на площі 5 гектарів.

Мінералізовані смуги — це ділянки біля лісу, які переорюють, щоб полум’я не поширилось далі. Цього року створили 1 600 кілометрів нових мінералізованих смуг. І поновили 13,3 тисячі кілометрів тих, що вже існують.

Довідка: За минулий тиждень виявлено і ліквідовано 5 загорань в лісових масивах. Причинами пожеж у 98% являється людський фактор (необережне поводження з вогнем).

Штраф за порушення правил пожежної безпеки становить 85-255 грн., а також відшкодування завданої шкоди.

Перейти до вмісту