Ви тут:

На Полтавщині підлітків навчали розв’язувати конфлікти

На Полтавщині підлітків навчали розв’язувати конфлікти

 

З 12 по 14 червня 2017 року у Гадяцькій гімназії ім. Олени Пчілки проведено тренінг для учнів 7-9 класів навчальних закладів м. Гадяча та Сергіївської ОТГ Гадяцького району з підготовки учнів-медіаторів шкільних служб розв’язання конфліктів, тренер – практичний психолог Гадяцької гімназії ім. Олени Пчілки Литвиненко О.С. Про це повідомили в Гадяцькій міській раді.

 

 

За результатами заходу підготовлено 11 учнів-медіаторів шкільних служб вирішення конфліктів.

Соціальне середовище загальноосвітнього навчального закладу нагадує нам живий організм, що росте, розвивається і вдосконалюється. Будь-який розвиток дуже часто відбувається в процесі зіткнення суперечностей і не може бути безконфліктним. Прояви конфліктів ми щодня спостерігаємо як у побутовому, так і професійному середовищі. Питання їх вирішення в школі залишається і сьогодні дуже актуальним.

На нашу думку, саме діти підліткового віку (13-15 років) гостро відчувають потребу у допомозі при вирішенні суперечливих питань, однак ця допомога має бути не нав’язливою, а природною, враховуючи специфіку такого віку, оскільки все, що пропонується дорослими сприймається як «вороже» і не обов’язкове.

Вважаємо, що цій категорії учнів потрібно більше уваги приділяти формуванню навичок стратегії залагодження конфліктів шляхом співробітництва, тобто конструктивним шляхом. Це сприятиме створенню якісно нових стосунків, нового бачення і підходу до вирішення конфлікту не з позиції сили, а з позиції врахування інтересів обох сторін. Адже, як відомо, у виникненні суперечностей задіяна не лише одна сторона, інакше конфлікту б не було.

Відновний підхід у вирішенні будь-яких суперечностей, зазвичай, демонструє позитивний результат. Поєднання такого підходу і позиції «рівний-рівному» складає основу медіації однолітків.

За результатами тренінгу учасникам вручено сертифікати відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради, міського методичного кабінету, які вручив завідувач ММК Майборода С.М.

 

Перейти до вмісту