Ви тут:

Єдиний рахунок для сплати податків та зборів: оприлюднено проект закону

Єдиний рахунок для сплати податків та зборів: оприлюднено проект закону

Мінфін оприлюднив проект Закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Законопроект передбачає запровадження системи сплати податків і зборів, передбачених Податковим кодексом, через “Електронний кабінет платника податків” на єдиний рахунок, який буде відкрито для платника за його згодою (бажанням) на центральному рівні Державної казначейської служби України. Про таке бажання платник податку має повідомити шляхом оформлення відповідного повідомлення про відкриття єдиного рахунку (з обов’язковим накладанням на нього ЕЦП), в якому зазначити:

​ повну або скорочену назву юрособи або прізвище, ім’я та по батькові фізособи,

​ код згідно з ЄДРПОУ (для юросіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізосіб), або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті).

Інформація щодо реквізитів єдиного рахунку відображатиметься в “Електронному кабінеті платника податків”. 

Водночас згідно з новою ст. 35-1, якою пропонують доповнити ПКУ, єдиний рахунок не використовуватиметься платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з ПДВ та акцизного податку з реалізації пального. Платник податків матиме право перераховувати кошти з єдиного рахунку на рахунки, відкриті в СЕА ПДВ та в СЕА РП.

Якщо цей Закону буде прийнято, то він набере чинності з 1 січня 2018 року. Проте функціонування єдиних рахунків розпочнеться з першого числа місяця, що настає за місяцем впровадження у роботу програмного забезпечення взаємодії інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, але не пізніше 1 липня 2018 року.

Зауваження та пропозиції до проекту закону можна надавати протягом місяця з дня оприлюднення на офіційній сторінці Мінфіну у письмовій та/або електронній формі за адресою: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2 або 04071, м. Київ, вул. Межигірська, 11, e-mail: [email protected].

Сектор організації роботи Державної податкової інспекції у м. Полтаві

Перейти до вмісту