Ви тут:
Полтавщина Сільське господарство Суспільство 

З початку року на Полтавщині зафіксували 12 випадків захворювання на АЧС, а великій рогатій худобі загрожують нові віруси

З початку року на Полтавщині зафіксували 12 випадків захворювання на АЧС, а великій рогатій худобі загрожують нові віруси

На Полтавщині з початку року зафіксували 11 випадків зараження на африканську чуму свиней, а сьогодні стало відомо про черговий спалах у Пирятинському районі.

Щодо ситуації в Україні, то у цьому році  виявлено 68 випадків АЧС і на сьогодні на карантині знаходяться 20 населених пункти у 14 областях країни. Крім Африканської чуми свиней потенційно загрозливим є вузилковий дерматит великої рогатої худоби, який набуває все більшого поширення в Європі, тому існує ризик занесення вірусу і на територію України.

Про це повідомили під час обласної наради за участі заступника голови Полтавської облдержадміністрації Романа Товстого та аграріїв області.

Станом на сьогоднішній день в області на карантині, у зв’язку з епідемією, знаходиться і село Пустовійтове на Глобинщині. 

Як зазначили під час наради, серед населення Полтавщини постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо небезпеки виникнення даного захворювання та обов’язкові заходи біологічного захисту. Для цього по області проводиться інформаційна кампанія. З початку 2017 року вже провели 43237 роз’яснювальних бесід, роздали 25403 листівки та 24297 пам’яток, у засобах інформації надрукували 75 статей, провели 34 виступи  по радіо та 12 по місцевому телебаченню.

Також повідомили, що крім АЧС є потенційно загрозливим – вузилковий дерматит великої рогатої худоби, який набуває все більшого поширення в Європі, тому існує ризик занесення вірусу і на територію України.

Крім великої рогатої худоби, ця небезпечна хвороба може уражати овець, кіз та жуйних диких тварин. Основними переносниками інфекції є кровосисні комахи. На сьогоднішній день хвороба дуже швидко може розповсюджуватись за вітром та комахами.

З метою запобігання занесення вірусу вузликового дерматиту ВРХ на територію України Рішенням ДНПК при Кабміні визначено загрозливі зони – Донецьку, Луганську, Харківську, Сумську, Чернігівську, Одеську, Чернівецьку. Львівську, Івано-Франківську та Закарпатську області.

Перейти до вмісту