Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Яких змін чекати Полтавщині в галузі охорони здоров’я після підписання Закону № 2002-VІІІ

Яких змін чекати Полтавщині в галузі охорони здоров’я після підписання Закону № 2002-VІІІ

У травні цього року Президент України Петро Порошенко підписав Закон, який стосується змін у діяльності закладів охорони здоров’я.

За матеріалами прес-служби Президента, такі заклади матимуть рівень фінансової та управлінської автономії, достатній для забезпечення фінансових, матеріально-технічних ресурсів системи охорони здоров’я,а так ефективного і вчасного медичного обслуговування населення.

“У нашої системи охорони здоров’я не вистачає самої системи. Якщо вона не з’явиться і не роз’яснить, кому й за що платити, то плутанина залишиться. Потрібні чіткі правила гри, і цей Закон їх визначає. А наскільки ефективними будуть перетворення — покаже час. Є надія, що позитивні зміни будуть корисними, перш за все, для пацієнтів”, – вважає начальник відділу екстреної медицини та мобілізаційної роботи Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Володимир Мохначов.

Заклад охорони здоров’я зможе перейти на комунальну форму власності та бути некомерційним підприємством. Це дасть право отримувати кошти за надані послуги, відповідно до розробленої методики МОЗ. Також дозволить  самостійно вирішувати організаційні питання, складати фінплан, виступати в ролі постачальника послуг, визначати потрібну кількість штатних посад, аналізувати ефективність використання ресурсів, — тобто забезпечить свободу керівника в управлінні ресурсом.

“Відтепер дається нове тлумачення закладу охорони здоров’я, медичному обслуговуванню, охороні здоров’я та іншим термінам. З’являється поняття «медична послуга» та оплата за цю послугу. А це вже новий механізм взаємодії. Звичний нам заклад охорони здоров’я — тепер не лише лікувально-профілактичний заклад, а структура, яка матиме ліцензію на господарську діяльність з медпрактики. Лікар, маючи статус ФОП чи ПП та ліцензію, відтепер зможе надавати медичну послугу”, – сказав директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

Для цього використовуватимуться кращі міжнародні практики завдяки залученню грантових програм та здійснюватиметься вивчення досвіду європейських країн, повідомили у Чорнухинській райдержадміністрації.

Перейти до вмісту