Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Лубнах презентували книгу про людяність

У Лубнах презентували книгу про людяність

19 травня  напередодні відзначення Дня Європи в Україні в Лубенській центральній районній бібліотеці ім. В. Малика відбулася презентація книги «Бути людиною». Ідею створення цієї книги історій подали колишні в’язні нацизму та люди, що були на примусових роботах – ті, для кого вже сім років працює в Україні програма «Місце зустрічі: діалог» Німецького фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє». На Лубенщині посильну допомогу жертвам націонал – соціалізму надає молодіжна громадська організація «Твій Світ», створює майданчики для спілкування представників різних поколінь.

«Вони пережили концентраційні табори, бачили, як нацисти спалювали їхні села, були примусовими працівниками .Багатьох з тих людей уже немає серед живих, але потреба сказати «дякую» залишилася. Тож, мета заходу: зробити частиною історії, зберегти і актуалізувати у суспільній свідомості зразки величі людини в нелюдських умовах», – говорить керівник проекту Олександр Чепур.

Укладачі збірки не чекали, що відгукнеться так багато людей, що напишуть так багато робіт. Їх надсилали і літні люди, і молодь. Презентуючи цю збірку, організатори не випадково запросили до участі і підростаюче покоління. Учасниками заходу стали учні Лубенської загальноосвітньої школи №7. Разом з іншими учасниками вони уважно переглядали відео свідчення остарбайтерів та в’язнів концтаборів, яким вдалося вижити завдяки доброті інших людей, які зустрілися на їхньому шляху за надзвичайно жорстоких обставин. Присутні почули і декілька спогадів з книги «Бути людиною», які прочитали ведучі у музичному супроводі студентів Лубенського медичного училища. В цій книзі опублікований нарис «Людяність, пронесена крізь все життя»: життєва історія нашої землячки, Лариси Семенівни Руденко. Вона розповіла про те, як у 1942 році була вивезена до Німеччини на примусові роботи, але незважаючи на страждання, будучи ще підлітком, зберегла переконання, якби не люди, що опинилися поряд у критичний момент, вижити не вдалося б. Під час презентації автори нарису журналісти Ніна Шерстюк та Лілія Некрасова отримали подяки та примірники книги. Де – кількома екземплярами поповнилася і книгозбірня. Директор бібліотеки Валентина Сьомак подякувала за поповнення джерел відомостей про страждання в тому числі народу України у нацистській неволі, за авторські свідчення людей, що безпосередньо пережили це страшне лихоліття, спогади яких мають документальну силу. Організатори презентації переконані, що люди, які перенесли тяжкі випробування та страждання, мають право на покращення якості життя, соціальну, медичну, психологічну допомогу та можуть відігравати важливу роль в житті суспільства з виховання майбутніх поколінь у дусі патріотизму, протидії неофашизму та будь-яких інших проявів тоталітаризму, спонукати молодь до активної допомоги літним людям, засвоєння їх життєвого досвіду для передачі наступним поколінням.

Захід відбувся в рамках проекту «Організація роботи волонтерських соціальних пунктів допомоги для мешканців віддалених сіл Лубенського району, які постраждали від націонал- соціалізму», що реалізується за підтримки Німецького федерального фонду «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє» в рамках програми фонду «Місце зустрічі: діалог».

Перейти до вмісту