Ви тут:
Культура Суспільство 

Україномовна пісня Дмитра Шурова стала саундтреком до документального фільму «Діти перемоги»

Україномовна пісня Дмитра Шурова стала саундтреком до документального фільму «Діти перемоги»

До Дня пам’яті та примирення, 8 травня, о 20:15 телеканал «1+1» покаже документальний фільм «Діти перемоги», де зібрані сповіді героїв з різних куточків України, які на момент Другої світової війни були дітьми.

dity-peremohy-1

Аби максимально чуттєво передати історію кожного героя, команда проекту особливу увагу приділила музичному супроводу фільму. Так, у художньо-документальній драмі «Діти перемоги» прозвучать композиції молодих українських виконавців.

«Нам хотілося зробити фільм про війну, але без радянського «нашарування» – розказати про жахи, які пережили українці під час Другої світової, при цьому уникнути «радянського пафосу». Саме тому ми не використовували популярні пісні про перемогу, які щороку лунають до 9 травня, а взяли сучасні українські композиції, які є близькими й зрозумілими та які добре ілюструють історії наших героїв», – коментує автор фільму Світлана Усенко.

Зокрема у художньо-документальній драмі «Діти перемоги» прозвучить пісня «Вітчизна» від Pianoбой (Дмитра Шурова). У мережі вже з’явився кліп на композицію, побудований на вражаючих кадрах з фільму.

Ця пісня, на думку творців фільму, добре ілюструє історію Анни Стрижкової, яку за часів війни у 3-річному віці вивезли до концтабору Аушвіц. У житті героїні все умовно – вона досі не знає свого справжнього імя, місця, дати народження та хто її батьки. Її свідоме життя почалося навесні 1945 року, коли її разом з іншими дітьми, визволеними з Аушвіцу, привезли на потязі на центральний вокзал Києва.

За словами Дмитра Шурова, композиція «Вітчизна» є відображенням емоції людини, яка ризикує втратити або вже втратила найцінніше в його житті.

«Потрясіння, про які співається в пісні, допомагають усвідомити, що в житті є головним і за що варто по-справжньому боротися», – коментує співак.

Крім того, у драмі прозвучать композиції «Тримай» у виконанні Христини Соловій, «Пташечка» і «Грушечка» від Vivienne Mort, «Небо» і «Колискова» від Ілларії.

dity-peremohy-2

Нагадаємо, виробництвом документального фільму «Діти перемоги» займається команда Управління журналістських проектів «1+1 медіа». «Діти Перемоги» – це документальна драма, зіткана з історій живих свідків масштабної трагедії, яку Україна пережила з 1939 по 1945 рік, потрапивши у самий епіцентр війни. В основу фільму лягло шість сповідей головних героїв, які будучи маленькими дітьми відчули події Другої світової війни на власній долі. Зйомки проекту відбувалися по всій території України та за її межами – у Польші та США. Візуалізацію спогадів героїв команда відтворила шляхом реконструкцій.

Перейти до вмісту