Ви тут:
Прес-релізи Суспільство 

Щодо вибору коду ДККП у податковій накладній для операцій з постачання послуг

Щодо вибору коду ДККП у податковій накладній для операцій з постачання послуг

Обов’язок позначати коди за Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010 (далі — ДКПП), принаймні на рівні чотирьох перших знаків, для операцій з постачання послуг у податкових накладних викликає неабиякі проблеми. Адже часто-густо складно (м’яко кажучи) підібрати правильну послідовність цифр із великої палітри видів діяльності та кодів у ДКПП. А від вибору залежить право на податковий кредит покупця, а також перспектива підпасти під штрафи за помилкове заповнення податкової накладної для постачальника. Тож бухгалтери знову і знову звертаються із запитаннями про коди для певних видів робіт чи послуг.

З цього приводу консультанти газети “Все про бухгалтерський облік” надають роз’яснення:

ОБИРАЄМО КОД ПОСЛУГИ ЗА ДОПОМОГОЮ КОДУ КВЕД

Якщо вид послуг, для яких ви шукаєте код, відповідає виду діяльності, про який свого часу ви повідомляли статистам, погляньте довідку з кодами за Класифікацією видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі — КВЕД). КВЕД узго¬джено з ДКПП, і кожному угрупованню видів економічної діяльності за КВЕД на ієрархічних рівнях “секція — клас” відповідає угруповання (одне чи кілька) продукції в ДКПП. Тому звернення до коду КВЕД є простим шляхом принаймні визначити напрямок руху в ДКПП.
Наприклад, підприємство надає послуги з утримання будинків і прибудинкових територій. Ці послуги закодовані у КВЕД як 81.10 “Комплексне обслуговування об’єктів”. Погодьтеся: таке формулювання навряд чи спало б на думку під час безпосереднього пошуку в ДКПП. Однак якщо зазирнути до пояснень1 до КВЕД (наприклад, на сайті http://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/81/KVED10_81_10.html), то дізнаємося: клас 81.10 за КВЕД включає, зокрема, діяльність житлово-експлуатаційних контор, діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та їхніх асоціацій, діяльність садових товариств, гаражних і житлово-будівельних кооперативів. Тобто йдеться про діяльність тих, хто власне та опікується утриманням будинків і прибудинкових територій.

Тепер поглянемо в ДКПП. Це зручно зробити на сайті газети “Все про бухгалтерський облік” http://vobu.ua/ukr/documents/item/dk-016-2010#kpp.

Якщо ввести в пошукове вікно послідовність “81.10”, отримаємо результат:
Код Назва Код УКТ ЗЕД
81.10 Послуги допоміжні комбіновані щодо різних об’єктів
81.10.1 Послуги допоміжні комбіновані щодо різних об’єктів
81.10.10 Послуги допоміжні комбіновані щодо різних об’єктів
81.10.10¬00.00 Послуги допоміжні комбіновані щодо різних об’єктів
За змістом це схоже на формулювання у КВЕД. Тож, обираємо його.

ВИБИРАЄМО КОД ПОСЛУГ ЗА ОПИСОМ ПОСЛУГИ В ДКПП

Якщо для послуги код КВЕД заздалегідь невідомий, рушаймо відразу до ДКПП. Для цього можна скористатися його електронною версією на сайті газети “Все про бухгалтерський облік” http://vobu.ua/ukr/documents/item/dk-016-2010#kpp. Звісно, тут запитувачу доведеться “приміряти шкуру” укладачів ДКПП. Як ми продемонстрували на прикладі послуг з утримання будинків і прибудинкових територій (див. вище), формулювання назви послуги в побуті/діловому обороті не завжди співпадає з текстом у ДКПП (чи КВЕД).

Простий випадок: ремонт сільгосптехніки, на¬приклад комбайнів. У пошукове поле можна ввести “ремонт” й отримати 184 результати, у яких ремонт представлений як “ремонтування”. Щоб не перебирати всіх сторінок, одразу натискаємо на посилання “показати все” під першою сторінкою таблиці результатів. У підсумку отримуємо на одній сторінці всі 184 рядки, де згадується “ремонт”. Тепер скористуємося простим пошуком по сторінці (натискаємо одночасно “Ctrl” + “F”) та вписуємо “сільс”. Усього маємо п’ять згадок про сільське господарство: дві перші — у загальних положення ДКПП і три наступні — у таблиці результатів:
33.12.21 Ремонтування та технічне обслуговування сільськогосподарських і лісогосподарських машин
33.12.21-10.00 Ремонтування та технічне обслуговування сільськогосподарських тракторів
33.12.21-20.00 Ремонтування та технічне обслуговування інших сільськогосподарських і лісогосподарських машин
Усі результати відносяться до класу 33.12 “Ремонтування машин”. Тож, обираємо його для графи 3.3 розділу Б податкової накладної на послуги з ремонту комбайнів.

Методологічні основи та пояснення до позицій національного класифікатора ДК 009:2010 “Класифікація видів економічної діяльності”, затверджені наказом Держкомстату України від 23.12.11 р. № 396.

Перейти до вмісту