Ви тут:
Прес-релізи 

Роз’яснення про складові заробітної плати, які мають враховуватись до мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017

Роз’яснення про складові заробітної плати, які мають враховуватись до мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017

Про складові заробітної плати, які мають враховуватись до мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 надає роз’яснення головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Алла Маковій.

Відповідно до статті 95 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України), статті 3 Закону України «Про оплату праці» мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

Згідно підпункту 8 пункту 1 статті 40 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати визначається в Законі про Державний бюджет на відповідний рік.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» у 2017 році встановлено мінімальну заробітну плату:

– у місячному розмірі: з 1 січня – 3200 гривень;

– у погодинному розмірі: з 1 січня – 19,34 гривні.

Статтею 31 Закону України «Про оплату праці» встановлено, щорозмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 31 Закону України «Про оплату праці», мають враховуватись до мінімальної заробітної плати.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Відповідно до листа Міністерства соціальної політики України від 13.02.2017 р. № 322/0/101-17/282 суми середнього заробітку, які зберігаються за працівниками за час відпусток, виконання державних або громадських обов’язків, підвищення кваліфікації, службового відрядження, вихідної допомоги та компенсації за невикористані відпустки не є заробітною платою працівника, яку роботодавець виплачує йому за виконану роботу, а є середнім заробітком, який розраховується згідно з Положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100. Отже, суми середнього заробітку не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

Правила оплати днів відрядження визначені ст. 121 КЗпП України. Так, працівникам, направленим у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється згідно з умовами, визначеними трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати не може бути нижчим середнього заробітку. Тобто для виконання цієї вимоги потрібно розрахувати й порівняти середньоденний і денний заробітки. Якщо середньоденна зарплата більша денного заробітку, то період відрядження оплачується за середньоденною зарплатою. Якщо навпаки, то за період відрядження виплачується зарплата як за звичайні відпрацьовані дні.

У випадку, якщо період відрядження оплачується як звичайний робочий день, то і доплату до мінімальної заробітної плати потрібно визначати в загальному порядку. Це означає, що в разі, якщо зарплата за відпрацьований час (у тому числі за період відрядження) менша 3200 грн., треба нарахувати доплату до цього рівня.

У випадку, якщо період відрядження оплачується за середньоденним заробітком, визначеним згідно з Порядком № 100, сума середньоденного заробітку за період відрядження не включається до суми зарплати за місяць для порівняння з мінімальною заробітною платою.

Перейти до вмісту