Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На порталі liky.ua можна перевірити наявні у медзакладах ліки

На порталі liky.ua можна перевірити наявні у медзакладах ліки

Щороку держава виділяє кошти на закупівлю ліків. Отримані за ці гроші препарати та вироби медичного призначення знаходяться у лікарнях та доступні для пацієнтів. Однак ця «доступність» донедавна була умовною, адже ніхто не міг перевірити що насправді зберігається у закладах охорони здоров’я.

Вікторія Лоза,Віктор Лисак,Юрій Hестуля

Ще на початку 2016 року Міністерство охорони здоров’я зобов’язало лікарні щотижнево звітувати про залишки ліків у закладі. Майже одразу в Україні частково почали з’являтися електронні ресурси, які дозволяли лікарням це здійснювати. І лише у квітні 2017 повноцінно запрацював єдиний всеукраїнський портал liky.ua, який має об’єднати всі медзаклади України. Одними з перших до нього приєдналися лікарні Полтавщини.

Раніше ми публікували інформацію про ліки, які зберігаються у лікарнях на сайті Департаменту охорони здоров’я та окремих лікарень. Втім зрозуміли, що це не зовсім доцільно, та і людям необхідно більше. – Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА – У результаті тривалих перемовин у Департаменті ми вирішили, що до порталу необхідно під’єднати абсолютно всі установи, які є у підпорядкуванні. На сьогодні їх на сервісі уже 99.

Розробкою порталу займалися представники громадської організації «Інститут аналітики та адвокації». Говорять, спочатку хотіли створити ресурс виключно для Полтавської області. Втім, зовсім скоро зрозуміли, що аналогічної бази ліків та медичних препаратів потребує вся Україна.

Портал liky.ua дозволяє підвищити рівень прозорості та підзвітності лікарень України. – запевняє виконавчий директор ГО «Інститут аналітики та адвокації» Юрій Нестуля. – Уже зараз до сервісу можуть приєднатися абсолютно усі підрозділи охорони здоров’я обласних чи районних державних адміністрацій. Для цього варто лише написати заявку на електронну адресу ([email protected]), вказати назву медзакладу та відповідального працівника. Приєднання до сервісу здійснюється безкоштовно.

Препарати та вироби медичного призначення, які сьогодні є у закладах охорони здоров’я Полтавщини, уже можна переглянути на сайті.

Кожен українець має право знати чим його забезпечила держава. Особливо – коли ми реформуємо систему охорони здоров’я і робимо все для прозорості та відкритості цієї системи. – говорить радник в.о міністра охорони здоров’я України Вікторія Лоза. – Liky.ua – це єдиний ресурс в Полтавській області з якого пацієнт, може дізнатися які ліки для уже придбані для нього за бюджетні кошти. Сервіс дуже простий у користуванні. Єдине, що потрібно – підключення до Інтернету.

На сайті працює зручна пошукова система. Завдяки їй кожен може обрати свою лікарню і побачити, які препарати є в наявності. Є і зворотній варіант пошуку – за препаратом. Також розробники сервісу працюють над запуском підтримки програми реімбурсації «Доступні ліки». Скоро користувачі матимуть змогу побачити які препарати по цій програмі є в аптеках.

джерло: прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Перейти до вмісту