Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині відбувся мистецький фестиваль “Решетилівська весна” (ФОТО)

На Полтавщині відбувся мистецький фестиваль “Решетилівська весна” (ФОТО)

Сьогодні, у смт. Решетилівка відбулося традиційне  обласне  свято народної творчості «Решетилівська весна» та концертна програма аматорських колективів району  у рамках обласного огляду народної творчості.

Цьогорічна “Решетилівська весна” розпочалась покладанням квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку, масовим виконанням гімну України та парадом вишиванок. Урочисте відкриття свята відбулося на ганку Центру культури і дозвілля «Оберіг». Присутніх привітали голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий, голова Решетилівської РДА Роман Перепелиця.

Голова обласної ради зазначив, що за роки свого існування фестиваль народної творчості “Решетилівська весна” виріс з культурного свята місцевого рівня до культурно-мистецької події, на яку їдуть люди з усіх кінців України.

“Один раз на рік, центр культури України переміщається у Решетилівку. Решетилівський край є офіційним осередком ткацтва, килимарства і вишивання з кінця XIX століття. Існує прикмета, як зустрінеш “Решетилівську весну” так і проведеш рік. Я всім бажаю чудових вражень, гарного настрою, нехай все вдається. Давайте всі разом порадіємо успіхам наших земляків решетилівців”, – сказав Олександр Біленький.

Заступник голови ОДА подякував майстрам народної творчості за їх неоціненний труд, та привітав усіх присутніх з відкриттям обласного свята.

” Я хочу подякувати і привітати всіх майстрів народної творчості, завдяки яким Решетилівку знають не лише на Полтавщині та Україні, а й у Європі. Витвори решетилівських майстрів зробили відомим Решетилівський край у всьому світі, вони отримують першості на виставках Мюнхені, Парижі, Марселі, Брюсселі. Решетилівська вишивка – вид народної творчості, який сьогодні розглядають для включення до культурної спадщини ЮНЕСКО”, – розповів Роман Товстий.

” Візитною карткою “Решетилівської весни” є рушники та вишиванки. Радує те, що останнім часом збереженню та розвитку народних промислів все більше уваги приділяють місцева влада, засоби масової інформації. Та й українці все частіше вдягають вишиванки, замовляють речі, створені за автентичними мотивами. Я уже другий рік поспіль відвідую свято,  і якщо буде виходити, то в подальшому не змінюватиму традицію”, – розповів депутат обласної ради Руслан Рогов.

” Хочу подякувати всім жителям Решетилівки, які прийняли участь у святі та допомогли у створенні цього дійства. Цього року – уже 22 “Решетилівська весна”. Кожен рік свято збирає все більше і більше людей”, – додав голова Решетилівської РДА Роман Перепелиця.

Впродовж дня було представлено: виставка – продаж робіт майстрів народної  творчості як з Решетилівки, так і майстрів з Полтави, майстер-класи із живопису, ручного килимарства, вишивки, гончарного мистецтва, виготовлення та оздоблення із пряничного та медового тіста. Цікаво та різноманітно показали свої роботи учні Решетилівського художнього професійного ліцею (вишивки,  сумки та ляльки).  

Святковий настрій додали аматорські фольклорні колективи, які радували своїми виступами глядачів.

На гостей також чекали частування традиційними українськими стравами.

На завершення свята для гостей виступить гурт “ТІК”.

Перейти до вмісту