Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Медики розповіли, де лікують ветеранів

Медики розповіли, де лікують ветеранів

Сімдесят дві весни віддаляє нас від переможного салюту у одній із тривалих і кровопролитних війн у нашій історії – Другій світовій. Та не підвладними часу залишаються пам’ять про героїзм, витримку, стійкість і самопожертву українських синів і дочок у цій жорстокій війні за нашу свободу і мирне майбуття. Тим паче, що зараз ми живемо в умовах сучасної війни з північним сусідом. Тетяна Оданець, завідувач ОМК КЗ «Полтавський обласний клінічний госпіталь для ветеранів війни» Полтавської обласної ради, розповіла як зараз допомагають ветеранській спільноті

Станом на 01.04.2017 у лікувально-профілактичних області на обліку перебуває 51592 ветерани війни, у тому числі 4658 інва­лідів війни (з них 169 – учасників АТО), 13344 учасників бойових дій (з них учасників АТО – 6937), 28045учасників війни, 5545 осіб, прирівняних по пільгах.

Полтавська область має потужну госпітальну базу для надання стаціонарної допомоги ветеранам війни: три обласних госпіталі для ветеранів війни (загалом це 450 ліжок) та госпітальне відділення для ветеранів війни Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева на 30 ліжок.

  • Небагато , на жаль, сьогодні залишилось серед нас ветеранів Другої Світової війни, але їх подвиг немеркнучий, як і наша шана та повага до творців і героїв Перемоги. Підтримання здоров’я ветеранів, тих, хто відстояв рідну землю у нелегкій боротьбі – це одне з найважливіших завдань вітчизняної галузі охорони здоров’я.

Сьогодні війна знову прийшла на нашу землю. І сотні тисяч українців, як і їхні пращури кілька десятиліть тому, взяли до рук зброю аби захистити Україну. Героїзм воїнів Другої світової війни відродився у їхніх синах та онуках, а честь, доблесть та сміливість веде їх до перемоги.

Робота госпіталів для ветеранів війни та лікувально-профілактичних закладів області по медико-соціальному забезпеченню зазначеного контингенту населення спрямована на виконання Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та Указу Президента України від 19.03.2015 № 150 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції, – пояснює Тетяна Петрівна. – У лікувальних закладах області забезпечено проведення щорічних комплексних медичних оглядів ветеранів війни, з початку року обсяг яких склав серед інвалідів війни – 91,6% до числа проживаючих, учасників бойових дій – 91,5%, учасників війни – 58,2 %, осіб, прирівняних по пільгах – 55,1%. У госпіталях, госпітальних відділеннях і на виділених ліжках загальної мережі проліковано 10009 ветеранів війни. Зазначений показник має позитивну динаміку у порівнянні з попередніми роками. У лікувально-оздоровчий процес постійно впроваджуються нові діагностичні та лікувальні методики.

На виконання вимог наказу Департаменту охорони здоров’я від 17.04.2015 року №430 «Про організацію проведення лікування та реабілітації учасників антитерористичної операції в госпіталях для інвалідів війни», в госпіталях області виділено 90 ліжок для лікування та реабілітації учасників АТО. У рамках українсько-литовського проекту «Допомога областям Східної України шляхом реформування сектору психосоціальної реабілітації» на базі комунальних закладів «Полтавський обласний клінічний госпіталь для ветеранів війни» та «Кременчуцький обласний госпіталь для ветеранів війни» створені Центри психосоціальної реабілітації учасників антитерористичної операції, де працюють мультидисциплінарні бригади з надання медичної та психологічної реабілітації. У поточному році в зазначених госпіталях було проліковано 374 учасники антитерористичної операції, які пройшли показану комплексну психосоціальну, медичну та фізичну реабілітацію.

ПРЕС-ЦЕНТР ДОЗ ОДА

Перейти до вмісту