Ви тут:
Суспільство Україна 

“Держкомтелерадіо за допомогою ОБСЄ та громадських організацій підготовлено зміни до закону про реформування друкованих ЗМІ”, – Богдан Червак

“Держкомтелерадіо за допомогою ОБСЄ та громадських організацій підготовлено зміни до закону про реформування друкованих ЗМІ”, – Богдан Червак

У рамках реформи державних і комунальних друкованих ЗМІ перереєстрацію здійснили лише 37 суб’єктів реформування. Про це повідомив в Укрінформі перший заступник голови Держкомтелерадіо України Богдан Червак під час обговорення проміжних підсумків ходу реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ. Про це йдеться у повідомленні на сайті Держкомтелерадіо.

«Розпочате у 2016 році формування зведеного переліку суб’єктів реформування відображається у такій статистиці: на сьогодні в переліку 687 комунальних і державних видань… Результати моніторингу свідчать, що станом на 11 травня 2017 року з 240 учасників першого етапу 37 друкованих ЗМІ та редакцій здійснили перереєстрацію друкованих ЗМІ із збереженням назви, цільового призначення, мови видання, тематичної спрямованості»,сказав  він.

Червак зауважив, що однією з причин повільного руху реформи є зволікання співзасновників з ухваленням відповідних рішень та підписанням документів, необхідних для перетворення редакції у суб’єкт господарювання.

«Ця статистика демонструє, що ми не можемо досягти належного ефекту, тобто реально реформувати державні друковані ЗМІ через недосконалість ухваленого закону… Станом на сьогодні за допомогою ОБСЄ, громадських організацій, Спілки журналістів України, ми  підготували такий законопроект про внесення змін до Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», – пояснив він.

Водночас старший менеджер координатора проектів ОБСЄ в Україні Джефрі Ерліх зазначив, що у процесі децентралізації  в Україні набуває ще більшого значення роль вільної незалежної та об’єктивної преси для громад. «Тому ми в ОБСЄ вітали прийняття закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Ми переконані, що ця реформа разом з розвитком суспільного мовлення є двома наріжними каменями для просування демократичного врядування і формування здорового медійного середовища в Україні», – зазначив він.

Нагадаємо, що з 2016 року Координатор Проектів ОБСЄ на замовлення Державного комітету телебачення та радіомовлення здійснює проект «Підтримка реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ». У рамках проекту надається експертно-консультативна підтримка п’ятьом редакціям, що реформуються. Для кожної редакції проведено сесії стратегічного планування та надано експертну допомогу (коучінг та консультації) для редакторів і відповідних працівників щодо реалізації окремих елементів розроблених стратегій. Крім того, було надано юридичну допомогу у підготовці документів та подальших дій щодо перетворення комунального підприємства у приватне, розроблено пакет змін та доповнень до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» та покроковий юридичний алгоритм для реформування.

Перейти до вмісту