Ви тут:
Суспільство Україна 

НАБУ розслідує півсотні проваджень щодо корупції на держпідприємствах

НАБУ розслідує півсотні проваджень щодо корупції на держпідприємствах

Серед більш ніж трьох сотень проваджень, що наразі розслідуються детективами Національного антикорупційного бюро, 49 стосуються корупції на державних підприємствах (ДП). У полі зору детективів знаходяться 35 ДП, 15 з яких за розміром активів входять до ТОП-100 державних компаній за версією Міністерства економічного розвитку та торгівлі.

За попередніми оцінками, сумарні збитки завдані цим підприємствам через кримінальні корупційні правопорушення, перевищують 20 мільярдів гривень. Найбільш «корумпованими» є компанії, що належать до паливно-енергетичного, аграрно-промислового, гірничо-металургійного комплексів, хімічної промисловості, транспортної галузі тощо.

Станом на початок квітня 2017 року про підозру у завданні збитків державним підприємствам, повідомлено 78 осіб. У більшості злочинних схем задіяні керівники середньої та вищої ланки.

Крім того, детективи НАБУ та прокурори САП скерували до суду 24 справи, що стосуються діяльності державних компаній. Сукупний розмір предмету злочину в цих справах перевищує 1,5 мільярда гривень. Обвинувальні акти складено щодо 41 особи.

Завдяки роботі НАБУ у 2016 році на рахунки державних компаній повернуто 116 мільйонів гривень. Розкраданню ще майже півмільярда гривень вдалося запобігти. Ліквідовано декілька масштабних корупційних схем. Найбільшого суспільного резонансну упродовж минулого року набули розслідування, пов’язані з такими компаніями, як «Укргазвидобування», «Запоріжжяобленерго», «Державна продовольчо-зернова корпорація», «Одеський припортовий завод», «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та інші.

Усього детективи Національного антикорупційного бюро здійснюють досудове розслідування у 319 кримінальних провадженнях (станом на 31.03.2017). Сукупний розмір предмету злочинів, що розслідуються, перевищує 85 мільярдів гривень.

16 квітня 2017 року Національне антикорупційне бюро відзначило свою другу річницю. Два роки тому – а саме 16 квітня 2015 року – Президент України підписав два Укази – про утворення Національного антикорупційного бюро та про призначення Артема Ситника його Директором. З цього моменту розпочалось створення нового правоохоронного органу.  Перші відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань детективи Бюро внесли 4 грудня 2015 року – одразу після призначення Керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Процес становлення Бюро триває. Наразі в НАБУ працює 560 осіб – усі вони, крім заступників Директора, призначені за результатами відкритого конкурсу. Гранична штатна чисельність персоналу Національного бюро становить 700 працівників.

 

Перейти до вмісту