Ви тут:
Відео Полтавщина прес-онлайн-конференція Суспільство 

За 2016 полтавці задекларували більше 540 мільйонів (ВІДЕО)

За 2016 полтавці задекларували більше 540 мільйонів (ВІДЕО)

img_1447

За результатами деклараційної кампанії 2016 року до ДПІ у м.Полтаві громадяни та самозайняті особи подали 4139 декларацій про майновий стан і доходи, у тому числ 1836 обов’язкових декларацій та 2303 декларацій для отримання податкової знижки. Про це сьогодні, під час прес-конференції, розповіли заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Наталія Сіденко, головний державний інспектор відділу організації роботи ДПІ у м.Полтаві Тетяна Гуржій та заступник начальника ДПІ у м.Полтаві Володимир Цюпка.

“Громадянами задекларовано доходів по обов’язкових деклараціях на суму 541,7 мільйонів грн, сума визначеного податкового зобов’язання по податку на доходи фізичних осіб склали 13,4 мільйонів грн та військовому збору 2,4 мільйонів грн. Станом на 31 грудня 2016 року полтавцями було сплачено до бюджету 13,1 мільйонів грн податку на доходи фізичних осіб, або 97,7 %; військового збору – 2,3 мільйонів грн, що становить 95,8%. Із загальної кількості обов’язкових декларацій були задекларовані наступні доходи: 795 декларантів (або 34,5%) заявили про доходи у вигляді спадщини (дарування); 404 декларанти (або 17,5%) заявили про доходи від двох і більше податкових агентів із загальною сумою доходу вище 146160,00 грн; 248 декларантів (або 10,8%) задекларували доходи від надання майна в лізинг, оренду або суборенду; 126 декларантів (або 5,5%) подав декларації у зв’язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон; 66 декларантів (або 2,9%) задекларували інвестиційний прибуток при здійсненні операцій з інвестиційними активами; 49 декларантів (або 2,1%) заявили про отримання ними іноземних доходів; 214 декларантів (або 9,3%) задекларували дохід від продажу рухомого та нерухомого майна; 81 декларант (або 3,5%) відобразили у своїх деклараціях доходи від податкових агентів без утримання податку на доходи фізичних осіб (додаткове благо); інші доходи відобразили у своїх деклараціях 320 декларантів (13,9%)”, – розповіла Наталія Сіденко.

Вона зазначила, що сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету по деклараціях за звітний 2015 рік станом на 31 грудня 2016 року склала 1,99 мільйонів грн, фактично повернуто з бюджету 1,99 мільйонів грн (або 100 %).

“Із загальної кількості декларацій на отримання податкової знижки були задекларовані наступні витрати: 1528 декларантів (або 85,2%) подали декларації на отримання податкової знижки на суму коштів, сплачених на користь закладів освіти; 192 декларанта (або 10,4%) подали декларації на отримання податкової знижки на суму витрат сплачених страхових платежів; 103 декларантів (або 5,6%) подали декларації на отримання податкової знижки з частини суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом; 9 декларантів (або 0,5%) подали декларації на отримання податкової знижки на суму витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій; 4 декларанти (або 0,2%) подали декларації на отримання податкової знижки на суму коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу”, – сказала Сіденко.

Вона розповіла, що з 1 січня 2017 року в Україні традиційно розпочалась кампанія декларування доходів громадян, отриманих у попередньому 2016 році. Триватиме вона до 1 травня 2017 року. Щороку кількість громадян, які добровільно декларують доходи дедалі зростає. Нині податківці м. Полтави докладають усіх зусиль, щоб і цього року залучених до декларування громадян побільшало.

“Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі отримання: доходу від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав тощо); доходу, отриманого в результаті прийняття у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав; доходу від надання нерухомості в оренду, житловий найм (піднайм); доходу від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна; отримання іноземних доходів; доходу у вигляді виграшів, призів, процентів; інших доходів, з яких протягом 2016 року податок не утримувався. Для подання річної декларації про майновий стан і доходи громадянам, які зареєстровані у м.Полтаві, до 1 травня 2017 року необхідно звернутися до Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у м. Полтаві за адресою вул. Європейська, 155, каб. № 14, 22, 25”.

Крім того, завдяки активному розвитку електронних сервісів громадяни мають змогу подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у режимі реального часу (on-line). Для подання податкових декларацій в режимі on-line, платнику податків необхідно отримати електронний цифровий підпис у залі №1 кабінет №1 Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у м. Полтаві за адресою вул. Європейська, 155. Послуга видачі посилених сертифікатів відкритих ключів надається безкоштовно. Центр обслуговування платників працює у наступному режимі: понеділок, вівторок, середа, четвер – з 9:00 год. до 18:00 год.; п’ятниця – з 9:00 год. до 16:45 год.; субота – з 9:00 год. до 13:00 год.; неділя – вихідний день. Відповідно до Податкового кодексу України, за підсумками поданої декларації за 2016 рік громадянин повинен самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в податковій декларації до 1 серпня 2017 року.

“Громадяни мають право подати декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки. Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати. Право на податкову знижку мають громадяни, які в 2016 році отримували дохід у вигляді заробітної плати та сплачували за навчання закладам освіти; сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом; страхували себе або членів своєї сім’ї; оплачували допоміжні репродуктивні технології, всиновлювали дітей; понесли витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу. Відповідно до статті 166 Податкового кодексу України платники податків можуть скористатися правом на податкову знижку за наслідками звітного 2016 року до кінця поточного 2017 року, подавши до податкового органу за місцем своєї податкової адреси декларацію і копії підтвердних документів. У зв’язку з початком кампанії декларування доходів громадян, отриманих протягом 2016 року, Державна податкова інспекція у м. Полтаві закликає полтавців відвідати Центр обслуговування платників та подати декларацію про майновий стан і доходи. Міською податковою інспекцією забезпечено всі необхідні умови для того, щоб громадяни швидко та за відсутності черг виконали свій громадянський обов’язок і подали декларацію про доходи”, – підсумувала Тетяна Гуржій.

Нагадаємо, що за рік у Полтаві побільшало на 33 мільйонера

Перейти до вмісту