Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Як зареєструвати право власності за спадкодавцем, правовстановлюючий документ на майно якого втрачено

Як зареєструвати право власності за спадкодавцем, правовстановлюючий документ на майно якого втрачено

rejestratsiya-majnaВ. о. начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Дар’я Бриндак розповіла, як зареєструвати право власності за спадкодавцем, правовстановлюючий документ на майно якого втрачено.

У сфері оформлення спадкових прав має місце типова ситуація, пов’язана з втратою, пошкодженням чи зіпсуванням документа, що посвідчує право власності спадкодавця на нерухоме майно.

У цьому випадку спадкоємець для оформлення своїх спадкових прав отримує дублікат необхідного документа. На підставі отриманого дубліката документа, з дотриманням вимог пункту 66 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127 (далі – Порядок), можливо здійснити реєстрацію права власності спадкодавця за заявою спадкоємця.

При цьому слід зазначити, що у випадку належної реєстрації права власності спадкодавця на нерухоме майно за життя, додаткової реєстрації права власності на підставі дубліката документа, що підтверджує набуття спадкодавцем права власності на нерухоме майно, не вимагається.

На сьогодні існує два види документів, видача дублікатів яких законодавством не передбачена: державний акт на право власності чи постійного користування земельною ділянкою та свідоцтво про право власності на нерухоме майно (крім свідоцтв, виданих органами приватизації).

Перелік документів, що подаються для державної реєстрації права власності та інших речових прав на земельну ділянку, права власності на об’єкт нерухомого майна, реєстрацію яких проведено до 01.01.2013 відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, у зв’язку із втратою, пошкодженням чи зіпсуванням відповідного державного акта на право власності чи постійного користування земельною ділянкою, свідоцтва про право власності на нерухоме майно, встановлено в пункті 53 Порядку. Так, для проведення вказаного виду державної реєстрації подаються наступні документи:

1) копія примірника втраченого, пошкодженого чи зіпсованого державного акта, свідоцтва про право власності на нерухоме майно;

2) оголошення про втрату документа у друкованих засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження або місцевої чи регіональної сфери розповсюдження за місцезнаходженням нерухомого майна, в якому повинні бути зазначені назва документа, його номер і дата видачі, на чиє ім’я виданий, яким органом (крім випадків пошкодження чи зіпсування документа).

Слід підкреслити, що державна реєстрація прав у такому разі проводиться виключно за умови встановлення державним реєстратором наявності зареєстрованих речових прав в інформаційних системах, державна реєстрація прав в яких здійснювалася до 01.01.2013, або на паперових носіях інформації, ведення яких здійснювалося підприємствами бюро технічної інвентаризації.

У разі, якщо спадкодавцем за життя було набуто право власності, однак документ, що посвідчує право власності на нерухоме майно, втрачений і видача його дублікату не передбачена діючим законодавством, реєстрацію права власності спадкодавця за заявою спадкоємця можливо здійснити, застосовуючи норми пунктів 53 і 66 Порядку.

У такому випадку видача свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно буде здійснено на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманої шляхом безпосереднього доступу до нього.

Перейти до вмісту